Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Γαλλία:Η ΙΑΤΑ επέκρινε κυβερνήσεις και ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης στον εναέριο χώρο λόγω της ηφαιστειακής τέφρας


Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) επέκρινε σθεναρά σήμερα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι αρχές και η Ευρωπαϊκή Ένωση την κρίση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή τέφρα, και ζήτησε το άνοιγμα τουλάχιστον ενός τμήματος του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

"Είμαστε αρκετά προηγμένοι για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις έχουν χειριστεί αυτή την κρίση", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IATA, Τζιοβάνι Μπιζινιάνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, ενώ υποστήριξε ότι το πεδίο εφαρμογής της για τον κλάδο ήταν "εφεξής μεγαλύτερο από την 11η Σεπτεμβρίου".

Η ΙΑΤΑ, η οποία εκπροσωπεί 230 αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν το 93% της διεθνούς εμπορικής κίνησης εξέφρασε τη λύπη της για μία κατάσταση "χωρίς αξιολόγηση των κινδύνων, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συντονισμό και χωρίς ηγεσία από την πλευρά των κυβερνήσεων,την ώρα που η εναέρια κυκλοφορία είχε ανασταλεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην Ευρώπη, λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

"Είναι ντροπή για την Ευρώπη και πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό χάος. Χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να κανονίσουμε μια τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Μεταφορών της ΕΕ", πρόσθεσε ο Τζιοβάνι Μπιζινιάνι.

"Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ένα σύστημα που βασίζεται σε ένα θεωρητικό μοντέλο, αντί της λήψης αποφάσεων που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και στην ανάλυση του κινδύνου", ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ.

"Μία εκτίμηση των κινδύνων θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε ξανά ορισμένους διαδρόμους, αν όχι όλο τον εναέριο χώρο", σημείωσε ο κ. Μπιζινιάνι.

Ο αξιωματούχος της ΙΑΤΑ δήλωσε ακόμη ότι είναι "ανήσυχος" για την κατάσταση σε ορισμένες εταιρείες, καθώς γνωρίζει ότι χρειάζονται "από τρεις έως έξι ημέρες για να επιστρέψουν στην κανονική κίνηση".

Το κλείσιμο ενός μέρους του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου έχει δημιουργήσει έλλειμμα άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε ημέρα για τις αεροπορικές εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Air France, Πιέρ Ανρί Γκουρζόν δήλωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες για το κλείσιμο των αεροδρομίων ήταν "ανεπαρκείς".

Η Air France υπολογίζεται ότι χάνει 35 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα από το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Παρίσι από την περασμένη Πέμπτη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com