Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Σκεπτικισμός για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Το εκτελεστικό μέλος της Ε.Κ.Τ Γιούργκεν Σταρκ δήλωσε σκεπτικός ως προς την ανάμιξη του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως το Ταμείο θα πρέπει να κινηθεί βάσει των κανόνων της Ευρωζώνης.


"Είναι λογικό να αναζητήσουμε την εμπειρία του ΔΝΤ. Όμως, όπως και παλιότερα, είμαι σκεπτικός σχετικά με την πιθανή χρηματοοικονομική συμβολή του" δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Capital ο Σταρκ, ένα από τα 6 ισχυρά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

Ο Σταρκ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και άλλα κορυφαία μέλη της ΕΚΤ είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ανάμιξη του ΔΝΤ πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Βεβαίως, ο Τρισέ και μία ομάδα άλλων διευθυντικών στελεχών της ΕΚΤ καλωσόρισαν στη συνέχεια τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο, όμως ο Σταρκ συνέχισε να έχει αντιρρήσεις. "Το ΔΝΤ οφείλει να δεχθεί του κανόνες της Ευρωζώνης" δήλωσε στο περιοδικό.

Καθώς οι προετοιμασίες για το πρωτόγνωρο αυτό πακέτο συνεχίζονται, οι υπουργοί οικονομίας συμφώνησαν επί της αρχής δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού για τον χειρισμό των οικονομικών κρίσεων στην περιοχή. Σε ξεχωριστή συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Σταρκ δήλωσε πως η πρόσφατη αύξηση της ισχύος του ΔΝΤ και η νέα του εικόνα ως μηχανισμού δημοσιονομικής ασφάλειας έχει αναδείξει προβλήματα 'ηθικού κινδύνου' (moral hazard).

Άσκησε κριτική επίσης στις χώρες που ζουν πάνω από αυτό που μπορούν και προειδοποίησε πως πολλές κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν χρηματοδοτικά προβλήματα εάν υπάρξει μία γενικευμένη άνοδος των επιτοκίων. Τέλος, τόνισε πως είναι επικίνδυνο για τις κεντρικές τράπεζες να διατηρούν επί μακρόν χαμηλά τα επιτόκια και πως "χρειάζεται να δράσουμε έγκαιρα με τα επιτόκια", ενώ αναγνώρισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου οργανισμού δημοσιονομικής παρακολούθησης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com