Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα «βλέπουν» το 33% των οικονομολόγων

Δημοσκόπηση στην οποία δίνεται πιθανότητα 33% αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα επόμενα πέντε χρόνια, δημοσίευσε το Ρόιτερς. Από την έρευνα προκύπτει ακόμη πως η αξιοπιστία της ΕΚΤ δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την αγορά κρατικών ομολόγων ενώ μειωμένες είναι οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.


Η δημοσκόπηση αναφέρει πως η αγορά κρατικών ομολόγων δεν αναμένεται να βοηθήσει κατά πολύ την αποφυγή αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας. Οι προβλέψεις των 36 οικονομολόγων κάνουν λόγο για 33% πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τα επόμενα πέντε χρόνια. Όσον αφορά την αναδιάρθρωση χρέους της Πορτογαλίας, δίνεται πιθανότητα 20% ενώ η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν 10%.

Τονίζεται πως παρά τις ανακοινώσεις του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και των 750 δισ. για την Ευρωζώνη που έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη δημοσκόπηση, οι οικονομολόγοι δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες για αναδιάρθρωση χρέους σε σύγκριση με αυτή του Απρίλη που ήταν 30%.

Πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΚΤ

Ακόμη, 28 από τους 34 που απάντησαν στην έρευνα, τόνισαν ότι η αξιοπιστία της ΕΚΤ έχει δεχθεί πλήγμα από την απόφαση της να αγοράσει κρατικά ομόλογα. Σημειώνεται ότι σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις του ίδιου πρακτορείου, οι οικονομολόγοι σπάνια ασκούν κριτική στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Έξοδο χώρας από την Ευρωζώνη

Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξόδου κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη, 20 στους 36 το θεωρούν εξαιρετικά απίθανο, έξι το θεωρούν πιθανό και δέκα απλώς απίθανο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com