Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Έκθεση - καταπέλτης για τον ΟΠΑΔ

Περιστατικά κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας και σπατάλης στον ΟΠΑΔ έφερε στο φως αυτεπάγγελτος δειγματοληπτικός έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Η έκθεση θα αποσταλεί στον εισαγγελέα Εφετών για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε 22 γιατρούς και πέντε διοικητικούς υπαλλήλους στην Υπηρεσία Ασφάλισης Δημοσίου (ΥΠΑΔ) Ανατολικής Αθήνας.


Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν:

1. Περιπτώσεις με ανύπαρκτο ή λανθασμένο αριθμό μητρώου ασφαλισμένου σε ιατρικές εντολές συμβεβλημένων ιατρών και Διαγνωστικών Κέντρων. Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές βρήκαν εντολές με υπογραφή ελεγκτή ιατρού μεταγενέστερη της πραγματοποίησης της εξέτασης, διαφορετικές υπογραφές των ιδίων ασφαλισμένων, ανακολουθία στον αύξοντα αριθμό των σελίδων του βιβλιαρίου συνταγογράφησης, σε σχέση με τις ημερομηνίες που αναγράφονται σε αυτές, χρήση βιβλιαρίων χωρίς σήμα και αναγραφή εξετάσεων σε βιβλιάριο «συνταξιούχου» ενώ ο ίδιος είχε βιβλιάριο «εν ενεργεία» ασφαλισμένου.
2. Περιπτώσεις ασφαλισμένων από την Επαρχία που έκαναν μικροβιολογικές εξετάσεις σε σε διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας την ίδια ημέρα της συνταγογράφησης από γιατρό της επαρχίας και θεώρησης επίσης από ελεγκτή ιατρό της επαρχίας.
3. Περιστατικά περικοπής δαπανών σε συμβεβλημένους γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, χωρίς καμία αντίδραση από τους "θιγόμενους". Υπήρξε περίπτωση εργαστηρίου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης το οποίο υπέβαλε προς εκκαθάριση το Δεκέμβριο του 2007 96 χιλ. ευρώ προς εκκαθάριση. Η ΥΠΑΔ δεν προέβη σε καμία περικοπή έστειλε τους λογαριασμούς, στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου η οποία, όμως εκκαθάρισε μόνο 1160,30 ευρώ. Οι εντολές που "κόπηκαν" ελλείπουν από το φάκελο που τηρείται στην ΥΠΑΔ.
4. Μεγάλες αποκλίσεις στις καταβληθείσες δαπάνες σε συμβεβλημένους ιατρούς ιδίων ειδικοτήτων και σε διαγνωστικά κέντρα.
5. Περίπτωση γιατρού, ο οποίος εργαζόταν με δύο ειδικότητες, από το 1998 έως και το 2002, ως Φυσίατρος συνάπτοντας σύμβαση με το Δημόσιο και ως Παθολόγος στο ΙΚΑ.
6. Ιατρικές επισκέψεις σε συμβεβλημένους ιατρούς, όπου πληρώνονται το ίδιο ανεξάρτητα αν είναι πρώτη ή δεύτερη, καθώς δεν υπάρχει σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των ιατρικών επισκέψεων. Βάσει προεδρικού διατάγματος η αμοιβή της πρώτης επίσκεψης καθορίζεται σε 20 ευρώ και οι επόμενες σε 10 ευρώ.
7. Καταβολή νοσηλίων σε Γενική Κλινική η οποία δεν έχει συνάψει σύμβαση «εσωτερικών ασθενών» με την ΥΠΑΔ Αν. Αθήνας, και χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις. Η κλινική έλαβε από το 2006 έως 2009 περίπου 18 εκατ. ευρώ.
8. Πλημμέλειες κι ελλείψεις κατά την αρχική σύναψη ή ανανέωση συμβάσεων ιατρών και διαγνωστικών κέντρων.
9. Αποδοχή και εκκαθάριση ιατρικών εντολών με καθυστέρηση ακόμη και ενός έτους, κατά παράβαση της σύμβασης που προβλέπει την κατάθεσή τους ως το πρώτο 15νθήμερο του επόμενου μήνα.
10. Περίπτωση φυσίατρου στον οποίο καταβάλλονται ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές από την ΥΠΑΔ, παρόλο που δεν έχει συνάψει νέα σύμβαση, ως όφειλε λόγω αλλαγής επαγγελματικής στέγης.
11. Παραβίαση της νομοθεσίας και αδιαφανείς διαδικασίες -με την κατάτμηση του αντικειμένου- κατά τη διενέργεια Πρόχειρου Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την ανάθεση της ηλεκτρονικής καταγραφής και του ελέγχου των ιατρικών επισκέψεων (το 2005).
12. Αύξηση 57% στα χρήματα που έλαβαν το 2009 οι συμβεβλημένοι φαρμακοποιοί.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com