Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ό,τι η Ισλανδία

«Θεέ μου, δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση τους». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισλανδίας Steingrimur Sigfusson, στο Bloomberg, αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.Όπως εξηγεί, αν και η Ισλανδία βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αναγκάστηκε να ζητήσει δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εντούτοις, το γεγονός ότι διαθέτει το δικό της νόμισμα διευκόλυνε την ανάκαμψη.

«Η θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα είναι αρκετά διαφορετική από τη θέση της Ισλανδίας σήμερα ή στο παρελθόν. Η Ελλάδα έχει το ευρώ και ακόμα αμφισβητείται το εάν αυτό είναι κάτι καλό για αυτούς σε αυτή τη φάση», είπε ο Sigfusson.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση της Ισλανδίας ξεκίνησε στα τέλη του 2008, όταν οι τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας κατέρρευσαν. Αποτέλεσμα ήταν η ελεύθερη πτώση της ισλανδικής κορώνας, που έφτασε να χάνει έως και το 80% της αξίας της έναντι του ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα επέβαλε περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων προκειμένου να συγκρατήσει την ισοτιμία περίπου σε επίπεδα κατά 45% χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν από την κρίση.

Η πτώση της κορώνας εξαφάνισε τα εμπορικά ελλείμματα που για 22 συνεχόμενα τρίμηνα παρουσίαζε η Ισλανδία, βοηθώντας την οικονομία να αναπτυχθεί κατά 3,3% κατά το δ΄ τρίμηνο του 2009 (σε τριμηνιαία βάση).

Η ισλανδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,5% το 2009 και αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ κατά 3,4% φέτος, πριν να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2011. Τα credit default swaps της χώρας υποχώρησαν στις 376 μονάδες βάσης στις 30 Απριλίου, έναντι των 817 μονάδων πριν από ένα χρόνο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com