Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Αλλαγές στο «πόθεν έσχες» προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης

Προτάσεις για την αλλαγή του τρόπου ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.


Προτείνεται ο έλεγχος "πόθεν έσχες" για τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα να μη γίνεται πλέον από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά από την αρχή καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος.
Στο εξής, ο έλεγχος του πόθεν έσχον δε θα γίνεται από βουλευτές αλλά από 5μελή επιτροπή τεχνοκρατών υπό την προεδρία αντιπροέδρου της Βουλής. Θα ελέγχει επίσης τα οικονομικά των κομμάτων, τις οικονομικές δαπάνες των υπουργών, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ακόμη πιο αυστηρές ποινές για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων.

- Δήμευση περιουσίας και έκπτωση από το πολιτικό αξίωμα για ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες
- Φυλάκιση δυο ετών για όσους μετέχουν σε off shore εταιρίες
- Μετατρέπεται σε κακούργημα η απόκρυψη στοιχείων από τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Αντίθετα, ευνοϊκές είναι οι ρυθμίσεις για όσους καταγγέλλουν παρατυπίες. Ακόμη κι οι καταγγέλλοντες έχουν συμμετοχή σε αυτές τις παρατυπίες, η ποινική μεταχείρισή τους θα είναι πιο ευνοϊκή, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο της απαλλαγής.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που μόνο στόχο είχε την άμεση παραγραφή των αδικημάτων που διέπρατταν οι κυβερνήσεις. Βάσει των όσων προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα προσδιορίζεται διαφορετικά ο χρόνος για τον οποίο «τρέχει» η παραγραφή. Σε περίπτωση απιστίας, ο χρόνος θα αρχίσει να τρέχει από τη στιγμή που διαπιστώνεται η ζημιά στο δημόσιο και όχι από τη στιγμή που έκανε ο υπουργός την πράξη.

Οι αλλαγές θα συζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την ερχόμενη Τρίτη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com