Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Αντιδρά ο εμπορικός κόσμος στα μέτρα της κυβέρνησης

Στοιχεία που συνθέτουν μια άκρως απαισιόδοξη εικόνα για την αγορά επικαλέστηκαν εκπρόσωποι φορέων της ίδιας αγοράς στη Θεσσαλονίκη ενώ περιέγραψαν τη δεινή κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διατύπωσαν την διαφωνία τους με τα οικονομικά και φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.



Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Σταύρος Ζαχαρέλης επικαλούμενος στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, είπε ότι μέχρι τέλος του 2010 εκτιμάται πως θα βάλουν λουκέτο το 20% των 750.000 ενεργών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, δηλαδή περίπου 150.000 επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης και θέλοντας να τονίσει την αδικία που συντελείται σε βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας επικαλέστηκε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία:

Στις 31 Μαρτίου, οι οφειλές των φυσικών και των νομικών προσώπων προς τις ΔΥΟ ‘ήταν ανέρχονται σε 23,4 δις ευρώ. Ο αριθμός των οφειλετών είναι 827396 οφειλέτες. Εξ αυτών οι 76.413 είναι οι οφειλέτες της Θεσσαλονίκης και οφείλουν 4,8 δις ευρώ. Ενώ οι οφειλέτες των Αθηνών είναι λιγότεροι: 43387 αλλά οφείλουν μεγαλύτερο ποσό: 5,3 δις. Οι οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 2.000 ευρώ είναι 603.000 και το ποσό που οφείλουν αποτελεί μόνο το 1% του συνόλου των οφειλών. Αντίθετα, αυτοί που οφείλουν πάνω από 200.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν το 85% των οφειλών και είναι μόλις 8.000 αποτελώντας το 1% του συνόλου των οφειλετών.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιάννη Παπαργύρη, στόχος είναι η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα που ανακοίνωσε και επικαλούμενος έρευνες είπε πως όλα δείχνουν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Αναφερόμενος ειδικότερα στο κεφάλαιο της ανεργίας είπε ότι μετά τις έρευνες που "έλεγαν" για απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας από το χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το 2ο εξάμηνο του 2009, μελέτη/πρόβλεψη της ΓΣΕΒΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2010 αναφέρεται σε απώλεια άλλων 100.000 θέσεων εργασίας.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μανδρίνος.

Όλοι οι συμμετέχοντες ζήτησαν - στο όνομα των μελών τους - "να πληρώσουν επιτέλους αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και η χώρα και κάλεσαν τον κόσμο τους να μετάσχει στην κινητοποίηση του εμπορικού κόσμου στη Θεσσαλονίκη, με κλείσιμο καταστημάτων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10πμ έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com