Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Πρόστιμα και τεχνικά έργα θα σταματήσουν τη μόλυνση της Τάφρου 66

«Έλεγχοι, πρόστιμα, ειδικό διαχειριστικό σχέδιο για τα νερά και υλοποίηση τεχνικών έργων», είναι η συνταγή που «βλέπει» η υφυπουργός εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη για την αντιμετώπιση της μόλυνσης στην Τάφρο 66. Χθές το απόγευμα, η κ.Τζάκρη είχε σύσκεψη με πολιτικούς και υπηρεσιακούς στη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.


Η συνάντηση αφορούσε τόσο τη ρύπανση της Τάφρου 66 όσο και του ποταμού Λουδία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία των εποχικών μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην περιοχή της Πέλλας και της Ημαθίας.

Η υφυπουργός τόνισε ότι:

«Η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί τη λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα εντάσσονται οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στις μεταποιητικές μονάδες από τις αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και τα πρόστιμα που επιβάλλουν. Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα εντάσσεται η εκπόνηση ενός Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για τα υδατικά αυτά συστήματα, το οποίο θα αντιμετωπίζει και θα υποδεικνύει συνολικά τις δράσεις και τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, και στα μακροπρόθεσμα μέτρα η υλοποίηση των τεχνικών έργων που θα απορρέουν από το Ειδικό αυτό Διαχειριστικό Σχέδιο".

Από την πλευρά τους οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος των νομαρχιών διαβεβαίωσαν ότι έχουν την ετοιμότητα να διενεργήουν ελέγχους και να επιβάλουν τα ανάλογα πρόστιμα όπου χρειαστεί.

Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη λειτουργίας τριτοβάθμιου συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας και πρότειναν την ανάληψη δράσεων για την αξιοποίηση της λυματολάσπης από τους παραγωγούς για γεωργική χρήση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com