Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

«Μοναδική λύση για ανάκαμψη η διάλυση της Ευρωζώνης»

Η επιστροφή στο σύστημα των εθνικών νομισμάτων και η διάσπαση της Ευρωζώνης θα φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με Βρετανό οικονομολόγο. Αντίστοιχη «συνταγή» προτείνει και για την Ελλάδα.


Ο Κρίστοφερ Σμόλγουντ, οικονομολόγος του γραφείου Cabinet Economics υποστήριξε ότι “για το συμφέρον της οικονομικής υγείας και της μελλοντικής επιτυχίας στην ΕΕ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαλυθεί”.

Ο ίδιος τεκμηρίωσε την άποψή του επισημαίνοντας ότι “υπό τις παρούσες συνθήκες, τα πλέον αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία (οι οποίες αναφέρονται, λόγω των ακρώνυμών τους και ως PIIGS) κινδυνεύουν να έλθουν αντιμέτωπες για πολλά χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες, με ύφεση και αποπληθωρισμό".

Παράλληλα, “η Γερμανία θα συνεχίσει να βασίζει την ανάπτυξή της στις εξαγωγές, καταποντίζοντας τις προοπτικές των εταίρων της για εξαγωγές”, εξήγησε ο ίδιος προσθέτοντας ότι παρά το πλεόνασμά της, η Γερμανία αρνείται να επιτρέψει την αύξηση της κατανάλωσής της, γεγονός που θα βοηθούσε τις πιο αδύναμες οικονομίες. Αντίθετα, εξαναγκάζει τις τις χώρες αυτές να λάβουν πλέον αποπληθωριστικά μέτρα, τα οποία διογκώνουν έτι περισσότερο τα ελλείμματά τους, προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε μία μακροπρόθεσμη πτώση της απόδοσης στην Ευρωζώνη, “κάτι το ανήκουστο δεδομένου ότι ένα από τα κύρια επιχειρήματα για την εφαρμογή του ευρώ ήταν η βελτίωση της οικονομικής ευμάρειας”.

Κατά συνέπεια, οι PIIGS θα μπορούσαν να φύγουν από την Ευρωζώνη και να υιοθετήσουν τα παλαιά εθνικά τους νομίσματα, αφήνοντάς τα να διολισθήσουν, “απαλείφοντας στο σύνολό της, ή μέγα μέρος, της αδυναμίας ανταγωνισμού τους και να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους”, προτείνει ο οικονομολόγος.

“Η καλύτερη λύση για την Ευρώπη” είναι μία πλήρης διάλυση της Ευρωζώνης, με την επιστροφή όλων των χωρών στο εθνικό τους νόμισμα, και ιδίως στο γερμανικό μάρκο, καταλήγει ο ίδιος.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com