Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Το «ψαλίδι» στις συντάξεις με αριθμούς και παραδείγματα

Η «εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης» ήρθε στη ζωή των συνταξιούχων για να μείνει. Από την 1η Αυγούστου του 2010, το ΙΚΑ και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν λάβει οδηγίες να παρακρατήσουν από όλες τις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ ποσό που φτάνει και στο 10% της σύνταξης.



Με εγκύκλιό του, το ΙΚΑ παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι κυριότερες από αυτές ακολουθούν υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

►Ερ: Ποια ταμεία θα προχωρήσουν στην παρακράτηση;

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων όπως ονομάζεται, παρακρατείται κάθε μήνα, από τις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του δημοσίου, του ΝΑΤ αλλά και όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης η αρμοδιότητα των οποίων ανήκει στο υπουργείο Εργασίας. Είναι προφανές λοιπόν ότι η παρακράτηση δεν αφορά στις επικουρικές συντάξεις.

►Ερ: Με ποιους συντελεστές θα υπολογίζεται η εισφορά;

Με το εργαλείο του enet.gr, μπορείτε να υπολογίσετε μόνοι σας το ύψος της εισφοράς. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να δηλώσετε το μηνιαίο (μικτό) ποσό της σύνταξής σας. Για τον υπολογισμό, κάντε κλικ εδώ

►Ερ: Θα την γλιτώσει κανείς;

Δεν επιβάλλεται εισφορά στις συντάξεις μέχρι το ύψος των 1400 ευρώ. Επίσης, μετά και την επιβολή της εισφοράς, το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να πέσει κάτω από το όριο των 1400 ευρώ. Έτσι, αν κάποιος λαμβάνει σύνταξη 1405 ευρώ, δεν θα χάσει το 3% της σύνταξής του αλλά μόνο το ποσό των 5 ευρώ.

►Ερ: Τι γίνεται με τις αναπηρικές συντάξεις;

Σύμφωνα με ρητή πρόβλεψη του νόμου, -την οποία υπενθυμίζει το ΙΚΑ με εγκύκλιο που εξέδωσε για την επιβολή της εισφοράς- εξαιρούνται της ειδικής εισφοράς οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος οι οποίοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απόλυτης αναπηρίας του άρθρου 42 του νόμου 1140/1981 όπως ισχύει

►Ερ: Κι αν λαμβάνω δύο κύριες συντάξεις;

Αν το ίδιο πρόσωπο λαμβάνει περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, τότε για τον υπολογισμό της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η παρακράτηση γίνεται από το φορέα που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό της σύνταξης. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν στα τμήματα πληρωμών συντάξεων των υποκαταστημάτων του τόπου κατοικίας, οποιοδήποτε παραστατικό από τον άλλο φορέα συνταξιοδότησης από τον οποίο θα προκύπτει το μηνιαίο ποσό της σύνταξης που τους καταβάλλεται , προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Γίνεται σαφές λοιπόν ότι η παρακράτηση σ’ αυτή την κατηγορία συνταξιούχων θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο – και όχι στις 22.7.2010 – δεδομένου ότι προαπαιτείται ο σχετικός έλεγχος. Ευνόητο είναι βέβαια ότι εφόσον μόνο η σύνταξη του ΙΚΑ υπερβαίνει τα 1.400,00 € η παρακράτηση αρχικά θα γίνει από το ΙΚΑ, στο υπερβαίνον ποσό.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com