Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Μπότοξ κατά του... πονοκεφάλου

Οι βρετανικές αρχές εξέδωσαν για πρώτη φορά παγκοσμίως άδεια ώστε να χρησιμοποιείται το μπότοξ ως προληπτική θεραπεία κατά της ημικρανίας.


Η χορήγηση του μπότοξ για αυτό το σκοπό, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για την πρόληψη του σχηματισμού ρυτίδων, θα επιτρέπεται μόνο στους ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με χρόνια ημικρανία. Στη Βρετανία αυτοί που έχουν πονοκέφαλο τουλάχιστον 15 ημέρες κάθε μήνα εκ των οποίων τις 8 ημικρανία, ανέρχονται σε περίπου 700.000.

Η άδεια αυτή, που δόθηκε στον αμερικανικό φαρμακευτικό όμιλο, Allergan δόθηκε έπειτα από έρευνα που έγινε σε δείγμα 1.384 ενηλίκων που πάσχουν από χρόνια ημικρανία. Σε αυτούς χορηγήθηκε Botox σε πολλές ενέσιμες δόσεις ή ένα ψευδοφάρμακο στους μυς στο κεφάλι και τον αυχένα των ασθενών.

Σύμφωνα με τη θεραπεία, η ομάδα στην οποία χορηγείτο Botox παρουσίαζε κατά μέσο όρο 19,1 ημέρες μηνιαίως ημικρανία και η ομάδα που έπαιρνε ψευδοφάρμακο 18,9. Έπειτα από έξι μήνες, αυτοί που λάμβαναν τη θεραπεία με Botox παρουσίαζαν ημικρανίες τουλάχιστον 8,2 ημέρες το μήνα, έναντι των 6,2 ημερών που έπασχαν από ημικρανίες αυτοί που λάμβαναν το ψευδοφάρμακο.

Όσον αφορά τους πονοκεφάλους εν γένει, το 47,1% αυτών που λάμβαναν Botox ανέφερε μείωση μεγαλύτερη ή ίση με 50% στον αριθμό των ημερών που πονούσε, έναντι μείωσης 35,1% που ανέφεραν αυτοί που λάμβαναν ψευδοφάρμακο.

Τέλος έπειτα από 56 εβδομάδες από τότε που ξεκίνησε η θεραπεία, σχεδόν το 70% των ανθρώπων στους οποίους χορηγείτο Botox ανέφεραν μείωση μεγαλύτερη ή ίση με 50% στον αριθμό των ημερών που παρουσίαζαν ημικρανία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com