Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μόσιαλος: Εξορθολογισμός όχι συγχωνεύσεις νοσοκομείων προς το παρόν

Οι όποιες αλλαγές στο νοσοκομειακό χάρτη της χώρας θα πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένο προγραμματισμό, καταγραφή στοιχείων και μετακινήσεις κλινικών και προσωπικού σε πρώτη φάση υποστηρίζει ο Ηλίας Μόσιαλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.



Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα fm, μιλάμε για εξορθολογισμό όχι για συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε αυτή τη φάση, διότι κάτι τέτοιο είναι μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία. «Θα πρέπει να επιδιώξουμε έναν εξορθολογισμό της κατανομής των πόρων» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμη και στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχουν κλινικές με το ίδιο αντικείμενο ή γειτονικά νοσοκομεία τα οποία διαθέτουν κλινικές με το ίδιο αντικείμενο χωρίς επάρκεια προσωπικού. Παράλληλα, όπως δήλωσε, υπάρχουν στο σύνολο της χώρας πολλές μικρές κλινικές με υπερεξιδικευμένο αντικείμενο, όπως π.χ. νευροχειρουργική.

«Μερικά πράγματα είναι αυτονόητα» τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος υποστήριξε ότι η συγχώνευση κλινικών στο ίδιο νοσοκομείο με το ίδιο αντικείμενο είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο κάποια πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο όπως το γεγονός ότι από τους 12.300 μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ, υπάρχουν και 11.000 ειδικευόμενου που προστίθενται σε αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς είναι διευθυντές.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, πρέπει να δοθεί τέλος στα «μικρομάγαζα» στο σύστημα υγείας τα οποία εκτινάσσουν τις ετήσιες δαπάνες που βαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους και ωφελούν την παραοικονομία.

«Αν δεν δούμε την κατανομή εξ αρχής, δεν πάμε πουθενά. Πάμε για βέβαιη χρεοκοπία του συστήματος υγείας» τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ολοκλήρωση του νοσοκομειακού χάρτη θα πρέπει να γίνει με πολιτική συναίνεση σε βάθος πενταετίας με τα πρώτα απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com