Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Στον εισαγγελέα το πόρισμα Ρακιντζή για τη ΔΕΗ

Παραδόθηκε στην υπουργό Περιβάλλοντος και θα αποσταλεί στον εισαγγελέα το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιτνζή, για τις χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ. Θα διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.


Σύμφωνα με το πόρισμα, η επιχορήγηση των συνδικαλιστών από τη διοίκηση είναι παράνομη, καθώς προσκρούει στη διάταξη του άρθρου 5 παράγρ. 4 του ν. 1264/1982, "η οποία απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, επιτρέπει δε, κατ΄ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς".

Η ΓΕΝΟΠ έλαβε συνολικά 14,2 εκατ. ευρώ την περίοδο 1999-2010, στο πλαίσιο ρητρών των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και αποφάσεων του Δ.Σ. της ΔΕΗ, το 2004 και 2005.

Ο Λ. Ρακιντζής εκτιμά ότι ο "Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων Δ.Ε.Η.‐Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας", στον οποίο καταβάλλονται αποτελεί νομικό κατασκεύασμα, με σκοπό να παρακαμφθεί η απαγόρευση παροχών σε συνδικαλιστικές οργανώσεις. "Τούτο ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι ο Ο.Κ.Δ.Ε./Δ.Ε.Η.‐Κ.Η.Ε. συστήθηκε από την ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η.‐Κ.Η.Ε. και διοικείται αποκλειστικά από αυτήν, επιδιώκοντας δράσεις που επικαλύπτονται με την εν γένει δραστηριότητα της τελευταίας", υποστηρίζει.

Παράλληλα, στο πόρισμα αναφέρεται ότι η ΔΕΗ δεν προχωρά σε σε ουσιαστικό έλεγχο των δαπανών, αλλά αρκείται σε έλεγχο τυπικής νομιμότητας των παραστατικών που της προσκομίζει η ΓΕΝΟΠ.

Όπως σημειώνεται:

Από τον έλεγχο παραστατικών των δαπανών των ετών 2008 έως και 2010 που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, πιθανώς στρεφομένων κατά της Εταιρείας.

Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις, όπου τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδίων, δώρων κ.λ.π. ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους (π.χ. στάθμευση αυτοκινήτων από τρίτους).

Στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν αναγράφονταν επί των παραστατικών οσκοπός (του ταξιδίου, του γεύματος κ.λ.π.) ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος της δαπάνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να υπήρξε κατ΄ αρχάς αντίρρηση έγκρισης της δαπάνης από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Εταιρείας, αντίρρηση, όμως, που κάμφθηκε στη συνέχεια, με επακόλουθο την πληρωμή της δαπάνης.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται:

• Το 2004 το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε έκτακτη παροχή, πέρα των προβλεπόμενων από τη σύμβαση εργασίας, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για το 2005 και 2,5 εκατ. ευρώ για το 2006, για προγράμματα Κοινωνικού και Αγροτικού Τουρισμού, τα οποία αποτελούσαν επιβράβευση της συνεισφοράς των εργαζομένων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

• Το 2005, το Δ.Σ. ενέκρινε "κατά παράβαση των διατάξεων του ν. 1264/82, όπως εκτιμούμε, αλλά και καθ΄ υπέρβαση και αυτών των προβλέψεων των ΕΣΣΕ", τη χορήγηση στη ΓΕΝΟΠ "εφεξής ποσού έως 0,2‰ της ετήσιας τακτικής μισθοδοσίας του προσωπικού της, για την κάλυψη των δαπανών που αφορούν τις μετακινήσεις μελών της στο εξωτερικό, για την ανάπτυξη των σχέσεων των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. με τους συναδέλφους τους των χωρών της Ε.Ε. και τη συμμετοχή των μελών της ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η. σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ομοειδών Οργανώσεων".

Σύμφωνα με το πόρισμα, για τον ίδιο σκοπό είχε θεσμοθετηθεί κονδύλι στη σύμβαση εργασίας του 1994, το οποίο προσδιορίστηκε με τη σύμβαση του 2004 σε ποσό έως 0,7‰ της ετήσιας τακτικής μισθοδοσίας του προσωπικού της εταιρείας.

• Επίσης, με την απόφαση Αρ.ΓΔΝΣ:5203/6‐11‐08 του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ η ΓΕΝΟΠ έλαβε 300.000 ευρώ για τη σύνταξη μελέτης για την εταιρικής δομή της επιχείρησης. το πόρισμα της οποίας ουδέποτε παραδόθηκε. "Παρά ταύτα, δεν αναζητήθηκε το παραπάνω ποσό ως αχρεωστήτως καταβληθέν", σημειώνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

• Στο πόρισμα εκτιμάται ότι η χορήγηση δανείου 500.000 ευρώ από τη ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, το Σεπτέμβριο του 2010 "εκφεύγει" των σκοπών της εταιρείας, ενώ δεν είναι διασφαλισμένη και η αποπληρωμή του από τις ενισχύσεις που λαμβάνει η ΓΕΝΟΠ, καθώς αυτές θεωρούνται παράνομες.

Ωστόσο, δεν επαληθεύονται:

• Το δημοσίευμα περί προσθέτων παροχών στα Μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ τα οποία προέρχονται από το προσωπικό της επιχείρησης,

• τα δημοσιεύματα περί δωρεάς από τη Δ.Ε.Η. του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται η ΓΕΝΟΠ, καθώς δεν υφίσταται παραχωρητήριο συμβόλαιο.

Η πρώτη αντίδραση της ΔΕΗ

"Η ΔΕΗ με πολύ μεγάλη προσοχή μελετά την έκθεση ελέγχου του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, ενώ ήδη από τις αρχές του 2011 έχει σταματήσει οποιαδήποτε καταβολή, μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος", δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής εταιρικών σχέσεων και επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κ. Στεριώτης

 
website counter
friend finderplentyoffish.com