Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Απορρίπτει η ΕΚΤ την αναδιάρθρωση και θεωρεί χαμηλά τα επιτόκια

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Σταρκ, απέρριψε την ιδέα της αναδιάρθρωσης των χρεών των προβληματικών οικονομιών της Ευρωζώνης λέγοντας πως «αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα, αντίθετα θα το χειροτέρευε».



Μιλώντας σε συνέντευξη προς την πορτογαλική εφημερίδα Publico επισήμανε πως "η αναδιάρθρωση είναι εξαιρετικά δαπανηρή για τις συγκεκριμένες χώρες. Εάν πραγματικά εξέταζαν την αναδιάρθρωση θα έπρεπε να πληρώσουν στο μέλλον υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου". "Επίσης έχει επίπτωση στον τραπεζικό τομέα της χώρας που κατέχει ένα μεγάλο μέρος των κρατικών ομολόγων" πρόσθεσε χωρίς να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Ήδη τα ασφάλιστρα κινδύνου των τριών Νοτιοευρωπαϊκών προβληματικών χωρών αυξήθηκαν τη Δευτέρα λόγω των ανησυχιών των αγορών για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. "Δημιουργεί πολλά προβλήματα με υψηλό κόστος για τη χώρα και φυσικά και για άλλες χώρες" δήλωσε ο Στάρκ για την αναδιάρθρωση. "Με την αναδιάρθρωση θα προσκρούσεις πάλι στον τοίχο μέσα σε δύο χρόνια" δήλωσε.

Όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25% στο 1,25% ο Σταρκ δήλωσε πως ακόμη και μετά την αύξηση τα επιτόκια παραμένουν πολύ χαμηλά με ιστορικούς όρους και διευκολύνουν την ανάπτυξη και την δημιουργία απασχόλησης. Συμπλήρωσε, δε, πως η αύξηση των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού θα συνεχιστεί αλλά βαθμιαία.

Τέλος, όσον αφορά τη λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς υπογράμμισε την ανάγκη αυτή να λειτουργήσει καλύτερα και ότι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών με την απόκτηση διαφάνειας, τη μείωση των χρεών τους και την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com