Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 31 ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΕ ΟΝ-LINE ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Μήνυμα για το πόσα χρωστούν στο Δημόσιο θα αναγνώσουν οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά την εκτύπωση του βασικού εντύπου Ε1 ή την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσής τους, για την οποία οι προθεσμίες υποβολής πήραν νέα παράταση.


Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, κατά την εκτύπωση του Ε1 θα τυπώνεται μήνυμα ενημέρωσης του φορολογούμενου για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχει ο ίδιος ή η σύζυγός του, με σκοπό την άμεση εξόφλησή τους. Ανάλογο μήνυμα εμφανίζεται και κατά την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Στο μήνυμα καταγράφονται οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, μεγαλύτερες των 27 ευρώ (χωρίς αναστολή είσπραξης), μαζί με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως τις 7 Φεβρουαρίου 2011.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν ισχύουν οι ευεργετικές διατάξεις παλαιότερων νόμων για διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, καθώς και ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οφειλές συνυποχρέωσης ή συνυπευθυνότητας.

Επιμερισμός κοινοχρήστων

Οι φορολογούμενοι έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου για τη συμπλήρωση της δήλωσής τους, καθώς παρατάθηκαν οι προθεσμίες μέχρι 20 Μαΐου για επιτηδευματίες, εισοδηματίες και αγρότες, ενώ για μισθωτούς και συνταξιούχους τρέχουν από 17 μέχρι 31 Μαΐου μετά τη σύντμηση του χρόνου υποβολής ή μέχρι 15 Ιουνίου για τις ηλεκτρονικές.

Κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης, σύμφωνα με νεότερη χθεσινή εγκύκλιο, πρέπει να λάβετε υπόψη 10 βασικά σημεία:

1. Οι αποδείξεις λιανικής υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο, στον οποίο αναγράφονται ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ υπόχρεου, αριθμός και συνολικό ποσό αποδείξεων. Αν η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ο φάκελος κρατείται στην οικία του φορολογούμενου.

Αναγνωρίζονται κάθε είδους αποδείξεις από αγορά υλικών και παροχή υπηρεσιών κοινοχρήστων χώρων (πλην λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης). Ο διαχειριστής εκδίδει και χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή συγκεντρωτική κατάσταση δαπανών της πολυκατοικίας, από την οποία προκύπτει αναλυτικά: είδος δαπάνης, αριθμός τιμολογίου ή απόδειξης λιανικής πώλησης, τιμολογίου ή απόδειξης παροχής υπηρεσιών, ποσό δαπάνης, κατανομή δαπανών ανά ιδιοκτήτη ή ένοικο. Φωτοτυπία της συγκεντρωτικής συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο και τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών φυλάσσονται από τον διαχειριστή.

Μεταξύ των δαπανών συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη παροχής υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, με φωτοτυπία της σελίδας του συμβολαίου στην οποία αναγράφεται η αμοιβή του συμβολαιογράφου.

2. Η αντικειμενική δαπάνη οικιακού βοηθού, δασκάλου κ.λπ. υπολογίζεται βάσει του κατώτατου ορίου αμοιβών, όπου βάσει Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το ημερομίσθιο είναι 33,04 ευρώ (χωρίς προϋπηρεσία) ή 739,56 ευρώ ο μηνιαίος μισθός.

3. Οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών αποτελούν αποδεικτικά για το τεκμήριο των ιδιωτικών σχολείων στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης.

4. Απαραίτητη η βεβαίωση Λιμενικού με ακριβές χρονικό διάστημα ακινησίας για τα σκάφη αναψυχής.

5. Συνυποβάλλεται το λογιστικό παραστατικό συναλλαγής -εισαγωγής κεφαλαίων που εκδίδει η τράπεζα για επαναπατριζόμενα κεφάλαια από όποιους τα επικαλούνται για κάλυψη τεκμηρίου.

6. Υποβάλλεται το αποδεικτικό καταβολής φόρου για συμψηφισμό κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, του φόρου που έχει καταβληθεί από πλανόδιους λιανοπωλητές, λιανοπωλητές σε κινητές λαϊκές αγορές και παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και αντιστοιχεί στο τμήμα της διαχειριστικής χρήσης στην οποία τηρήθηκαν για πρώτη φορά βιβλία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Με υπεύθυνη δήλωση

7. Αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 (οικονομικό έτος υποβολής, διατήρηση στοιχείων) αν κάποιο δικαιολογητικό υποβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και δεν υπήρξε μεταβολή το 2010.

8. Οσοι υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος, η επιστροφή φόρου γίνεται από άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ. Ο τραπεζικός λογαριασμός που θα δηλώνεται από τον φορολογούμενο στο έντυπο της δήλωσης πιστώνεται μόνο μια φορά, ενώ ποσά επιστροφής που προκύπτουν από δηλώσεις άλλων φορολογουμένων δεν μεταφέρονται στον ίδιο λογαριασμό αλλά σε άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ.

9. Με το Ε1 συνυποβάλλονται: αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων, Ε2, μηχανογραφικό δελτίο οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, Ε3, βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων και δήλωση κατοχής μηχανημάτων έργων (Ε16).

10. Σε ηλεκτρονική υποβολή πρώτα υποβάλλονται τα ειδικά έντυπα Ε2 και Ε3 και κατόπιν το Ε1. Οταν καταχωρίζονται δε εισοδήματα από μισθωτή εργασία αναγράφονται υποχρεωτικά ΑΦΜ εργοδότη ή ασφαλιστικού φορέα, με τα αντίστοιχα ποσά βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών. Αν ο εργοδότης είναι Δημόσιο και δεν είναι γνωστός ο ΑΦΜ του, πρέπει να καταχωρίζεται η επωνυμία του.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com