Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Δικαίωσε τον Γιοσάκη, καταδίκασε την Ελλάδα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αποζημίωση 5.000 ευρώ στον Ιάκωβο Γιοσάκη και δικαστικά έξοδα 1.500 ευρώ καλείται να πληρώσει η Ελλάδα μετά την καταδικαστική απόφαση -την τρίτη μέσα σε δύο χρόνια- από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Σύμφωνα με την απόφαση, δεν επέδειξε αμεροληψία, αγνόησε το τεκμήριο της αθωότητας και παραβίασε το δικαίωμα σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη στην περίπτωση του αρχιμανδρίτη, Ιακ. Γιοσάκη. Σημειώνεται ότι εκτίει ποινή φυλάκισης για τη συμμετοχή του στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, αλλά έχει απαλλαγεί των κατηγοριών που τον βάρυναν για την υπόθεση με τις εικόνες.

Το δικαστήριο είχε ήδη καταδικάσει την Ελλάδα, το Μάιο του 2009, για παραβίαση του δικαιώματος σε μία σύντομη κράτηση και για το γεγονός ότι στην περίπτωση του Γιοσάκη δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη το τεκμήριο της αθωότητας, εκδικάζοντας δύο προσφυγές του αρχιμαδρίτη.

Η Ελλάδα υποχρεούτο να καταβάλει συνολικά 8.000 ευρώ στον Γιοσάκη, καθώς και δικαστικά έξοδα 6.000 ευρώ. Όμως, οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν εκτελεσθεί ακόμη με αποτέλεσμα να έχει αποστείλει “νότα άμεσης συμμόρφωσης” προς τις ελληνικές αρχές η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com