Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΕΚΤ: Σοβεί ακόμη η κρίση του χρέους

Η ΕΚΤ δεν αποφάσισε να προχωρήσει εσπευσμένα σε σειρά νέων αυξήσεων επιτοκίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio, προσθέτοντας πως η κρίση χρεών της Ευρωζώνης δεν έχει ακόμη υποχωρήσει.



Η επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ είναι για την Πέμπτη και αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια της μετά την αύξησή τους τον περασμένο μήνα. Οι αγορές αναμένουν η ΕΚΤ να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια στο 1,50% είτε τον Ιούνιο είτε τον Ιούλιο.

Αναφερόμενος στη κρίση χρεών της Ευρωζώνης, ο Constancio δήλωσε πως τα σπρεντ των κρατικών ομολόγων των περιφερειακών χωρών-μελών έδειξαν πως τα βήματα που έκαναν οι χώρες αυτές και η Ευρώπη δεν έχουν ακόμη πείσει τις αγορές πως επαρκούν για την επίλυση των προβλημάτων χρέους. «Αυτό είναι πολύ σοβαρό πράγμα, γιατί έχουν ήδη ληφθεί πολύ τολμηρές αποφάσεις» δήλωσε προσθέτοντας πως «προκαλεί έκπληξη που οι αποφάσεις αυτές δεν συνυπολογίστηκαν από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το στοιχείο αυτό της κρίσης παραμένει μαζί μας, δεν έχει φύγει και είναι πολύ σοβαρό την παρούσα στιγμή» τόνισε κατά την ετήσια παρουσίαση της έκθεσης της ΕΚΤ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Constancio επίσης δήλωσε πως αν και η ΕΚΤ δεν εξάλειψε το πρόγραμμά της για τις αγορές ομολόγων, δεν αγοράζει ομόλογα εδώ και αρκετό καιρό λόγω των φημολογιών για μία πιθανή κρατική χρεοκοπία στην Ευρωζώνη ή για μία αναδιάρθρωση, οι οποίες έχουν στρεβλώσει τις αγορές.

«Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι και οργανισμοί που ενδιαφέρονται να κρατήσουν ζωντανές παρόμοιες φημολογίες. Μερικοί απ’ αυτούς επιδιώκουν να κερδίσουν σαν να επρόκειτο πράγματι στο τέλος να υπάρξει μία αναδιάρθρωση στην Ευρωζώνη. Είναι πολύ δύσκολο να παλέψει κανείς ενάντια στις πιο πρόσφατες εξελίξεις που είδαμε. Επίσης, οι πλέον ευάλωτες χώρες βρίσκονται ήδη σε προγράμματα διάσωσης ή έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε αυτά».

Απαντώντας σχετικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, ο Constancio επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ για την ανάγκη υιοθέτησης και ολοκλήρωσης των προγραμμάτων διάσωσης.

Η Ελλάδα, επισήμανε, πρέπει να προωθήσει τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και να υλοποιήσει τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων γιατί ο μόνος τρόπος αντιστάθμισης των φημολογιών είναι η εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com