Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Σταθερά παραμένουν τα επιτόκια της ΕΚΤ

Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου που συνεδρίασε στο Ελσίνκι.



Συγκεκριμένα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας χρηματοδότησης, τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν στο 1,25%, 2% και 0,50% αντίστοιχα.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές οικονομολόγων που εκτιμούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται σε επίπεδο ευρωζώνης, Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη γερμανική οικονομία, θα οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες τον προσεχή Ιούνιο ή Ιούλιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αγορές «κρέμονταν» σήμερα από τα χείλη του Ζαν Κλοντ Τρισέ και το αν θα χρησιμοποιήσει ή όχι την έκφραση «ισχυρή επαγρύπνηση» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, κάτι το οποίο τελικά δεν έκανε. Ο λόγος αυτής της αναμονή είναι διότι οποτεδήποτε στο παρελθόν ο επικεφαλής της ΕΚΤ, είχε επιλέξει αυτή τη "φράση-κλειδί" για τον έλεγχο των ανοδικών πιέσεων στις τιμές, ακολούθησε αύξηση επιτοκίων ένα μήνα μετά. Ωστόσο, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η αύξηση θα γίνει τον Ιούλιο.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι η προώθηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μείζονος σημασίας και τόνισε ότι "η αναδιάρθρωση δεν είναι στα χαρτιά".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com