Συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, είχε ο υπουργός Οικονομικών. «Οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και πρέπει όλοι να έχουμε πλήρη εικόνα των εξελίξεων», δήλωσε αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας. Για μία «πολύ ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση» μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ζήτησε από όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης. "Έχει πολύ μεγάλη σημασία όλα να γίνονται σε κλίμα εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής γιατί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα πρέπει να κατανοήσει ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στο μεγάλο γήπεδο της Ευρώπης και των διεθνών αγορών, ευτυχώς ή δυστυχώς -και εδώ τώρα ζούμε το δυστυχώς- επηρεάζουν τη ζωή, το εισόδημα, την περιουσία, την προοπτική, το δικαίωμα στην εργασία κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδας και επηρεάζουν και το μέλλον των παιδιών μας", ανέφερε.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο και γνωρίζει τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει. "Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κρίση λειτουργεί ως προοίμιο μίας λύσης, η οποία πάντα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά", σημείωσε.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού επανέλαβε ότι το κόμμα της Αριστεράς υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και απαιτείται πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ζήτησε από τον υπουργό να προβεί σε αναλυτική ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
"Τούτη την ώρα, η πλήρης, έγκυρη ενημέρωση σε ό,τι έχει να κάνει με όλες τις λεπτομέρειες ενός πολύπλοκου ζητήματος, νομίζω ότι αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη σκληρή κριτική μας αλλά και με τις προτάσεις μας να συμβάλουμε ούτως ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό", επεσήμανε.
Μιλώντας, στη συνέχεια, από τη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου έφερε ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, "είτε την πουν ελεγχόμενη είτε την πουν επιλεκτική".
Άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, εκτιμώντας ότι αποδεικνύονται απολύτως κατώτερες των περιστάσεων, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως "αντί να εκμεταλλευθεί τη σύγχυση και την ατολμία που επικρατεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί να οικοδομήσει συμμαχίες και να διαπραγματευτεί πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το μόνο που κάνει είναι να παρατηρεί τις εξελίξεις παθητικά και να επιχειρεί να προετοιμάσει ψυχολογικά τη ελληνική κοινή γνώμη για τα χειρότερα που έρχονται".
Όσον αφορά στη λύση της κρίσης χρέους, επανέλαβε τη θέση του Συνασπισμού, ότι "μπορεί να είναι μονάχα πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να περιλαμβάνει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, τη μεταφορά μεγάλου μέρους του χρέους στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που θα μας βγάλει από την ύφεση μέσα από την έκδοση ευρωομολόγου".