Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Για «κούρεμα» ξανακάνει λόγο ο επικεφαλής της Commerzbank

Μη ρεαλιστικά είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό «πακέτο» και προτείνει τη διαγραφή ενός μέρους του δημοσίου χρέους της Ελλάδας προκειμένου να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της.




Η Commertzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, έχει στην κατοχή της σημαντικό αριθμό ελληνικών ομολόγων, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της στην εφημερίδα Bild, «Μια καθαρά εθελοντική, αλλά ταυτόχρονα σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών δυστυχώς δεν λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μάρτιν Μπλέσινγκ, ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλος «σεισμός» για τις ιδιωτικές τράπεζες των κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική ανοικτή αναφορά του επικεφαλής της Commerzbank στη λύση της αναδιάρθρωσης καθώς το ίδιο ζητούσε και με χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η πρότασή του περιλαμβάνει διαγραφή του 30% του ελληνικού χρέους και ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με νέα, τριαντακονταετούς διάρκειας, με την εγγύηση της ευρωζώνης και επιτόκιο στο 3,5%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που υιοθετηθεί η λύση αυτή, η οποία θα εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως στάση πληρωμών, θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμπεριλάβει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com