Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

FT: Υψηλότερες οι προσδοκίες να συμφωνήσουν στην ΕΕ για βοήθεια προς Ελλάδα

Αυξήθηκαν οι προσδοκίες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν τελικά για το νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.




Η εφημερίδα εκτιμά ότι η υποχώρηση της αντίθεσης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο ενδεχόμενο να χαρακτηρισθεί από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης "επιλεκτική χρεοκοπία" η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έως τα μέσα του 2014, ξεμπλοκάρει την έως τώρα συζήτηση που εμπόδιζε τη διαμόρφωση των όρων του προγράμματος.

Οι προσδοκίες ότι διαμορφώνεται μία συμφωνία, αυξήθηκαν μετά τη γνωστοποίηση της προετοιμασίας έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή από τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Η συμβολή των ιδιωτών στο νέο πακέτο αποτελεί βασική προϋπόθεση που έχει θέσει μία ομάδα χωρών της Ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία. Από την ομάδα των χωρών που ζητούν τη συμμετοχή των ιδιωτών, πολλοί θεωρούν ότι οι συνέπειες μίας επιλεκτικής χρεοκοπίας, που θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας και δεν θα προκαλέσει πληρωμή των ασφαλίστρων που έχουν αγοράσει ιδιώτες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα είναι περιορισμένες.

Αντίθετα, άλλοι όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας διατηρούν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Ο Τρισέ έχει προειδοποιήσει ότι - σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας - η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Σε μία τέτοια περίπτωση, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο οικονομολόγους των τραπεζών Deutsche Bank, Barclays Capital και BNP Paribas, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης παροχής ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance), το οποίο ήδη εφαρμόζεται στην Ιρλανδία.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com