Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011
Κακή διαχείριση και αδυναμίες της ΕΕ οδήγησαν στο σήμερα, δηλώνει η Άννα Διαμαντοπούλου
Στην κακή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από τις ελληνικές κυβερνήσεις κατά τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και στις θεσμικές αδυναμίες της ευρωζώνης και της ΕΕ γενικότερα, ανέφερε ως αίτια της παρούσας κατάσταση η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέδριο που διοργανώθηκε, στο πλαίσιο της πολωνικής προεδρίας, στη Βαρσοβία. Η ίδια απέρριψε την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Κατά την παρέμβασή της στο συνέδριο με θέμα "Προς μια περισσότερο ολοκληρωμένη και σταθερή Ευρώπη - Προκλήσεις ενώπιον της Ευρωζώνης και της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης" που διοργανώθηκε, στο πλαίσιο της πολωνικής προεδρίας, στη Βαρσοβία, η υπουργός ανέλυσε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης κατά τους τελευταίους 18 μήνες, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν την επιτευχθείσα μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε σχετικά με τις αλλαγές που γίνονται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα, ότι απαιτείται χρόνος για να πεισθεί η κοινωνία για την αναγκαιότητά τους αλλά και να προσαρμοσθεί σε αυτές. Ωστόσο, ο χρόνος, σημείωσε, τρέχει διαφορετικά στην πολιτική από ό,τι για τις αγορές.
Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας ή και άλλων δύο ή τριών μελών της ΟΝΕ από την ευρωζώνη, η υπουργός απέρριψε την ιδέα αυτής της λύσης, υπεραμυνόμενη της εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Τόνισε δε, ότι, με βάση εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, το οικονομικό κόστος για ευρωπαίο πολίτη αδύναμης οικονομικά χώρας από την έξοδο κράτους μέλους από την ευρωζώνη, θα ανέλθει στα 11.500 ευρώ για το πρώτο έτος και στα 4.000 ευρώ για το δεύτερο έτος. Το αντίστοιχο κόστος δε, για κάθε πολίτη ισχυρής οικονομικά χώρας, θα ανέλθει στις 3-4.000 ευρώ για το πρώτο έτος.
Επίσης, έκανε αναφορά, εκτός από το οικονομικό κόστος, και στο πολιτικό, εξηγώντας ότι θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.