Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Χωρίς δικηγόρους συμβόλαια και σύσταση εταιρειών

Την περαιτέρω «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, με την απομάκρυνση των δικηγόρων από πολλές κατηγορίες συμβολαίων και την προοπτική μείωσης της αμοιβής των έμμισθων δικηγόρων.





Ταυτόχρονα περιλαμβάνει δέσμη μέτρων που κάνουν πιο ακριβή την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, καθώς αυξάνονται τα σχετικά δικαστικά ένσημα, καθώς και τα ποσά των χρηματικών ποινών και οι εξαγορές των στερητικών της ελευθερίας ποινών σε ποσοστό 110%! Παράλληλα επιτρέπεται η εξαγορά ποινών έως και 5 χρόνια φυλάκισης, μέτρο που έχει στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και την είσπραξη εσόδων.

Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα για τη σύσταση Α.Ε. (Ανωνύμων Εταιρειών) και ΕΠΕ (Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης) καταργείται η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου. Στα συμβόλαια που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων, καταργείται η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου για λογαριασμό του πωλητή. Για τον αγοραστή η σύμπραξη δικηγόρου είναι απαραίτητη μόνο όταν το αντικείμενο αξίας του συμβολαίου ξεπερνά τα 80.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον τόπο που βρίσκεται το ακίνητο.

ΑΛΛΑΓΕΣ
Ωστόσο στην αιτιολογική έκθεση προβλεπόταν αρχικά ποσό 60.000 ευρώ για Αθήνα-Πειραιά και 20.000 για την περιφέρεια, γεγονός που δείχνει ότι έγιναν αλλαγές την τελευταία στιγμή. Ακόμα ορίζεται ότι από 1-1-2014 η παράσταση δικηγόρου θα είναι προαιρετική και για την πλευρά του αγοραστή, ανεξάρτητα από το ύψος του συμβολαίου. Στους έμμισθους δικηγόρους προβλέπεται ότι η αμοιβή τους θα καθορίζεται ύστερα από ελεύθερη συμφωνία με τον εργοδότη-εντολέα.

Οι χρηματικές ποινές και τα ποσά εξαγοράς στερητικών της ελευθερίας ποινών προσαυξάνονται κατά την είσπραξη σε ποσοστό 110%, ενώ κάθε μέρα φυλάκισης υπολογίζεται πλέον σε ποσό 5 έως 100 ευρώ, όπως και κάθε μέρα κράτησης. Παράλληλα γίνεται μεγαλύτερη η δυνατότητα του δικαστηρίου να επιβάλει κοινωφελή εργασία με 961 έως 1.200 ώρες για ποινή 4 έως 5 έτη. Επίσης αυξάνεται το δικαστικό ένσημο σε ποσοστό 8% επί της αξίας του αντικειμένου της αγωγής ή άλλου δικογράφου που υποβάλλεται σε οποιοδήποτε δικαστήριο, εφόσον το διεκδικούμενο ποσό ξεπερνά τα 200 ευρώ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com