Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Μαχαίρι στη σπατάλη του Δημοσίου με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Μαχαίρι... στη σπατάλη δημοσίου χρήματος μέσα από τις κρατικές προμήθειες βάζει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κάνει ηλεκτρονικές τις διαδικασίες των διαγωνισμών για αγαθά, υπηρεσία και μεγάλα έργα, εξοικονομώντας ετησίως 300 εκατ. ευρώ.





Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και ο γεν. γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός παρουσίασαν το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Η πιλοτική εφαρμογή του ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του 2013 σε υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για προμήθειες και υπηρεσίες, μετά το πρώτο εξάμηνο γίνεται υποχρεωτική για την Κεντρική Κυβέρνηση και σταδιακά επεκτείνεται και σε άλλους φορείς του δημοσίου καθώς και στα δημόσια έργα ώστε μέχρι το 2015 να εφαρμόζεται σε όλο το δημόσιο.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μέσα από τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών και την καθιέρωση συγκεκριμένων προτύπων για τις προκηρύξεις των έργων αναμένεται να μειωθούν οι αναθέτουσες αρχές από τις 3.000 στις 600, σε πρώτη φάση, να περιοριστεί το φαινόμενο των ενστάσεων και προσφυγών που έχει σαν αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση του 40% των διαγωνισμών αλλά και να περιορίσει δραστικά τα περιστατικά διαφθοράς και αδιαφάνειας.
Καθιερώνονται νέου τύπου ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί με στόχο την ομαδοποίηση των αιτημάτων, την επίτευξη καλύτερων τιμών και τη συμμετοχή περισσότερων επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς.
Επιπλέον με το ηλεκτρονικό σύστημα κρατικών προμηθειών το δημόσιο θα μπορεί να ελέγχει τις αποθήκες υλικών όλων των υπηρεσιών και φορέων του.
Εξάλλου με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσπίζονται κυρώσεις αποκλεισμού για όσες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν, εισφοροδιαφεύγουν αλλά κι έχουν τιμωρηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com