Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Το ελληνικό χρέος διχάζει: Ποιοι θέλουν και ποιοι δε θέλουν ένα νέο κούρεμα

Ενα ισχυρό δίπολο απόψεων έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες, μετά το Eurogroup της Δευτέρας και εν όψει της αναζήτησης λύσεων για το ελληνικό πρόβλημα χρέους που λέγεται ότι θα ανακοινωθούν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.




Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για την ευρωπαϊκή οικονομία αφού δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ευρωπαϊκής, εφόσον από αυτό εξαρτάται το ενδεχόμενο μιας επόμενης κρίσης στην Ευρωζώνη.

Εφημερίδες, αναλυτές, πολιτικοί, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η ΕΚΤ, ο Πρόεδρος Ομπάμα, το ΔΝΤ "μοιράζονται" υπέρ και κατά ένός νέου ελληνικού κουρέματος, ενισχύοντας όλοι μαζί μια συζήτηση στην οποία απουσιάζει χαρακτηριστικα η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά, η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρίσει χρήματα στην Ελλάδα, αντί να τα δανείσει, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της "Sueddeutsche Zeitung".

Η εφημερίδα θεωρεί χάρισμα τη δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, η οποία εξετάζεται κάτι που για την εφημερίδα σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν απώλειες.

Η λύση για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους απαιτεί συνδυασμό μέτρων, δήλωσε ο Όλι Ρεν διευκρινίζοντας όμως, πως είναι ουσιώδες να μην επηρεαστεί το αρχικό κεφάλαιο.

«Η λύση θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό διαφόρων επιλογών, δεν αρκεί μόνο μία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και συμπλήρωσε: «Είναι όμως ουσιώδες να μην αγγίξουμε το αρχικό κεφάλαιο (the principal must not be touched)».

Στο ενδεχόμενο διαγραφής τουλάχιστον μέρους του χρέους της Ελλάδας, αναφέρθηκε και ο Λουκ Κοέν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Standaard.
Για την Ελλάδα ο Κοέν εμφανίστηκε να συμμερίζεται την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο πιστεύει ότι ένα μέρος του ελληνικού χρέους θα πρέπει να απομειωθεί ώστε να γίνει διαχειρίσιμο.

Ομως και ο Πρόεδρος Ομπάμα με τηλεφωνική του παρέμβαση πήρε μέρος στη συζήτηση, ζητώντας να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αλλά και ευρύτερα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου, λίγες μόνο ημέρες μετά την επανεκλογή του, αποτελεί όχι μόνο ένδειξη των κινδύνων που ελλοχεύουν για την παγκόσμια οικονομία από την κατάσταση στην ευρωζώνη, αλλά και των πιέσεων που ασκεί η Ουάσινγκτον για να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Πρέπει να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» φέρεται πως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Το βέβαιο είναι ότι πλέον η συζήτηση για το κούρεμα του χρέους, έχει ανοίξει και το ενδεχόμενο έχει αρχίσει ήδη να αποτιμά η αγορά, έστω και εάν οι Ευρωπαίοι Μέλη τς Τρόικας το απεύχονται.

Αναλυτές και οικονομολόγοι επιμένουν ότι αναπόφευκτα και αναγκαστικά, το κούρεμα θα αποτελέσει μέρος της λύσης για την Ελλάδα. Όπως πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνει το IFR (International Fiancing Report), αργά ή γρήγορα οι χαράσσοντες πολιτiκή στην Ευρώπη θα αποδεχτούν αυτό που ήδη γνωρίζουν πολύ καλά: Δύο είναι οι μόνες επιλογές για την «επίλυση» του ελληνικού θέματος: Κούρεμα του χρέους του επίσημου τομεά ή default.

H JP Morgan, τονίζει ότι η προβλεπόμενη «επιδιόρθωση» των οικονομικών της Ελλάδας, όπως προβλεπόταν κατά τη χρονική στιγμή του δεύτερου προγράμματος της χώρας την περασμένη άνοιξης, είναι η μείωση του ελληνικού χρέους που θα φτάνει έως το 120% του ΑΕΠ το 2020, ποσοστό που αποτελεί και στόχο για να είναι βιώσιμο του ελληνικό χρέος σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες και εξελίξεις, όμως, το ελληνικό χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 156% το 2020. Ο David Mackie, οικονομολόγος της JP Morgan, εξηγεί ότι αυτό το νούμερο διαμορφώνεται αφού συμπεριληφθεί η "προσαρμογή αποθεμάτων-ροών" που περιλαμβάνεται στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία το χρέος της Ελλάδας φέτος αναμένεται να είναι 16 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό, τι είχε εκτιμηθεί την άνοιξη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com