Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Fast track κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες

Το ενδεχόμενο αλλαγών στο τι θεωρείται δάσος, κάτι που αποτελεί θέμα συνταγματικής φύσεως, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Περιβάλλοντος Ε. Λιβιεράτος προαναγγέλλοντας fast track Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες. Είπε επίσης οτι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για το έργο του Κτηματολογίου για την κάλυψη του οποίου θα αναζητηθεί πηγή χρηματοδότησης, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος.



Ο κ. Λιβιεράτος παραδέχτηκε οτι ειναι αδύνατο να υλοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ως το 2020 ενώ σχετικά με τους δασικούς χάρτες σχολίασε οτι "ειναι προβληματικό που συγκρίνουμε με αεροφωτογραφίες του 1940. Πρέπει να πάρουμε μια γενναία απόφαση και να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες" είπε χαρακτηριστικά.


Σχετικά με τα σενάρια εισόδου επενδυτή στο έργο, επανέλαβε οτι "το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να ειναι ιδιωτικό" χωρίς να αποσαφηνίσει αν υπάρχει ενδεχόμενο μερικής εμπλοκής ιδιωτών σε επίπεδο συμπράξεων.


Προανήγγειλε επίσης σαρωτικές αλλαγές στον θεσμό των υποθηκοφυλακείων κάνοντας λόγο για "ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης".


Ο κ. Λιβιεράτος ανακοίνωσε οτι αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμώνων, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τη σύσταση της, η οποία και θα διαμορφώσει το τελικό σχέδιο των αλλαγών που αναμένεται να δημιουργήσει διαδικασίες εξπρές για την παραγωγή μελετών κτηματογράφησης και δασικών χαρτών καθώς και απλοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών. Επίσης θα διαμορφώσει το τελικό σχέδιο για την χρηματοδότηση του έργου.


Κρίσιμο θέμα παραμένει η χρηματοδότηση ενω ο υπουργός είπε οτι θα ενοποιηθούν η Κτηματολόγιο ΑΕ και ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ).




 
website counter
friend finderplentyoffish.com