Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Spot the Station: Δείτε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με... γυμνό μάτι!

Και όμως… Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι το πιο φωτεινό σώμα στον ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη.




Και μάλιστα, όχι μόνο είναι ορατός με γυμνό μάτι, αλλά λόγω της περιστροφής της Γης αυτό μπορεί να συμβεί από όλα τα μέρη του πλανήτη μας.

Οι ενδιαφερόμενοι χάρη στη NASA μπορούν πλέον να τον δουν ακόμη και από το… παράθυρό τους.

Όλα αυτά, χάρη στη νέα υπηρεσία της NASA, το Spot the Station, που παρέχει τη δυνατότητα σε όλους ξέρουν πότε ακριβώς μπορεί να είναι ορατός ο σταθμός από το σημείο στο οποίο βρίσκονται.

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν στην υπηρεσία και να παίρνουν ενημερώσεις σε κάθε “ευκαιρία καλής παρατήρησης” του ISS.

Μέσω του Spot the Station παρέχονται υπολογισμοί για το πότε θα είναι ορατός ο ISS για 4.600 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα ειδοποιούνται μέσω email λίγες ώρες πριν την επόμενη “καλή ευκαιρία” παρατήρησης του σταθμού.

Η υπηρεσία αναφέρει την ώρα διέλευσης, το ύψος του σταθμού σε μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει κανείς να κοιτάξει, ενώ οι “καλές ευκαιρίες” υπολογίζεται ότι θα παρουσιάζονται από μία-δύο φορές την εβδομάδα μέχρι μία-δύο φορές το μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σταθμός είναι εύκολα ορατός λίγη ώρα πριν από τη δύση του ηλίου, ή πριν το ξημέρωμα, όταν το φως του ήλιου ανακλάται στους ηλιακούς συλλέκτες του και τον κάνει να ξεχωρίζει στο σκοτεινό ουρανό.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com