Eπτά πανάρχαιους γαλαξίες ανακάλυψε ομάδα Αμερικανών αστρονόμων με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters».
Οι γαλαξίες αυτοί εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν όταν το Σύμπαν βρισκόταν ακόμη στη «βρεφική» του ηλικία, ενώ ο ένας από αυτούς θεωρείται ότι είναι ο αρχαιότερος που έχει ποτέ ανακαλυφθεί!
Οι επιστημονικές εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι το Σύμπαν γεννήθηκε πριν από 13,7 δισ. έτη και για ένα διάστημα περίπου 200 εκατομμυρίων ετών η μόνη δραστηριότητα που υπήρχε ήταν η ψύξη και συνένωση των νεφών υδρογόνου που είχαν δημιουργηθεί μετά τη Μεγάλη Εκρηξη.
Η περίοδος αυτή είναι γνωστή ως «Κοσμικός Μεσαίωνας» αφού το Σύμπαν ήταν ένας κρύος, σκοτεινός κόσμος.
Οι πρώτοι γαλαξίες και τα πρώτα άστρα δημιουργήθηκαν όταν ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες στα νέφη υδρογόνου. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν υπήρξε ένα μεμονωμένο γεγονός που οδήγησε στην ταυτόχρονη γέννηση άστρων στους πρώτους γαλαξίες που είχαν δημιουργηθεί στο Σύμπαν ή αν χρειάστηκαν πολλά εκατομμύρια χρόνια για να συμβεί.
Με τη βοήθεια του Ηubble οι επιστήμονες εντόπισαν τους επτά γαλαξίες που οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν σε ένα διάστημα 350-600 εκατομμυρίων ετών μετά τη Μεγάλη Εκρηξη. Ενας εξ αυτών, εκτιμάται ότι γεννήθηκε μόλις 380 εκατομμύρια έτη μετά γέννηση του Σύμπαντος, εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι πρόκειται για τον αρχαιότερο γαλαξία που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Οι έρευνες θα συνεχιστούν όταν τεθεί σε λειτουργία ο διάδοχος του Hubble, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb η εκτόξευση του οποίου έχει προγραμματιστεί για το 2018.