Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ευρωβουλή:Μείον 3 έδρες η Γερμανία, πλην μία έδρα η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες

Δώδεκα χώρες - μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα χάσουν μια έδρα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, που θα αναδειχθεί από τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014, ενώ η Γερμανία θα απωλέσει τρεις. Αυτό προβλέπει η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα, εν όψει της ένταξης της Κροατίας στην Ε.Ε από την 1η Ιουλίου και της παράλληλης εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας.





Η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει μέγιστο αριθμό ευρωβουλευτών 751 (έναντι 754 σήμερα και 766 που θα φθάσουν μετά την ένταξη των 12 εκλεγμένων ευρωβουλευτών από την Κροατία).

Η ανακατανομή των εδρών

Οι Ευρωβουλευτές κατέληξαν σε «συμβιβαστική λύση», βάσει της διπλής αρχής ότι «κανένα κράτος δεν πρόκειται να κερδίσει έδρες» και «και κανένα κράτος δεν μπορεί να χάσει πάνω από μία έδρα», με εξαίρεση τη Γερμανία, την μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της ΕΕ. Η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ως ανώτερο αριθμό ευρωβουλευτών ανά κράτος τους 96, ενώ σήμερα η Γερμανία αριθμεί 99.

Το κείμενο που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο προβλέπει την αφαίρεση μίας έδρας από 12 κράτη: την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Οι άλλες τρεις μεγάλες χώρες θα διατηρήσουν τον αριθμό των εδρών τους: 74 η Γαλλία, 73 η Βρετανία και 73 η Ιταλία.

Πάντως, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις για τη συμβιβαστική λύση.

Η γαλλίδα οικολόγος ευρωβουλευτής Σαντρίν Μπελιέ εξέφρασε έκπληξη που δεν επελέγει μαθηματικός τύπος αλλά ρήτρες της Συνθήκης της Λισαβόνας. Υποστήριξε ότι ένας μαθηματικός τύπος θα οδηγούσε σε πιο δίκαιη κατανομή εδρών, ανάλογα με τη δημογραφική σημασία κάθε χώρας.

Με βάση μαθηματικό τύπο, η Γαλλία και η Ισπανία θα είχαν κερδίσει 6 έδρες, η Βρετανία πέντε, όμως αντίθετα τα μικρότερα κράτη θα έχαναν από 3 ή 4 έδρες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com