Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΑΓΝΟ: Τι ισχυρίζεται η διοίκηση για την απεργία των εργαζομένων

Τη δική της εκδοχή για τις εξελίξεις στην «ΑΓΝΟ» καταθέτει η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα:




«Η ΑΓΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Ε. μετά την εξαγορά της το 2003 από την ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. προχώρησε σε αντικατάσταση του απαρχαιωμένου παραγωγικού μηχανολογικού εξοπλισμού της καθώς και του ακατάλληλου στόλου διανομής της. Οι επενδύσεις έφτασαν τα 35 εκ. Ευρώ.

Όλα αυτά τα χρόνια της ανάπτυξης, η ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης της ΑΓΝΟ, δαπανώντας για αυτή περισσότερα από 42 εκ. Ευρώ.

Στο τέλος του 2012 η ΑΓΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ βρέθηκε σε οικονομική αδυναμία κυρίως λόγω α) των μεγάλων επενδύσεων που αναγκάστηκε να κάνει, β) της αδυναμίας άντλησης ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, γ) του μεγάλου μισθολογικού κόστους, δ) της σημαντικότατης αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης (αγελαδινό γάλα) τα δύο τελευταία χρόνια (+42%) και ε) της μεγάλης αύξησης του κόστους διανομής (αύξηση τιμών καυσίμων).

Προκειμένου να αποφύγει την στάση πληρωμών στα μέσα Δεκεμβρίου του 2012 η ΑΓΝΟ προχώρησε σε αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσής της.

Το businessplanπου εκπονήθηκε από μεγάλη πολυεθνική εταιρία συμβούλων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι εφικτό α) με την περικοπή των υποχρεώσεων, β) την εξυγίανση των πωλήσεων στο βαθμό που αυτό ήταν αναγκαίο, γ) την περιστολή των δαπανών παραγωγής και λειτουργίας, δ) ως κεφάλαιο κίνησης θα χρησιμοποιούνταν οι ενεργές απαιτήσεις και οι καθημερινές της πωλήσεις, οι οποίεςθα ανατροφοδοτούσαν την ρευστότητά της.

Κατά τη λειτουργία της επιχείρησης από τις 1 Ιανουαρίου και έως τις 15 Φεβρουαρίου 2013 αποδείχθηκε ότι η επιχείρηση, πληρώνοντας όλες τις αγορές και τις δαπάνες της με μετρητά, μπορούσε να επιβιώσει, επαληθεύοντας τα συμπεράσματα του businessplan.

Στις 16 Φεβρουαρίου το σωματείο εργαζομένων της ΑΓΝΟ, αποφάσισε αδικαιολόγητατην κήρυξη απεργίας η οποία διήρκησε 7 ημέρες, με αιτήματα την καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών (μισθοδοσία Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου 2013) και την ακύρωση της καταγγελίας της επιχειρησιακής σύμβασης. Σχετικά με το πρώτο αίτημαείναι γνωστό ότι λόγω της οικονομικής ύφεσης, οι περισσότερες επιχειρήσεις οφείλουν στους εργαζομένους τους, δυστυχώς από 3 έως 15 μισθούς. Για το δεύτερο αίτημα, είναι ακατανόητο να απαιτεί το σωματείο να διατηρηθεί ηπολυτελής επιχειρησιακή σύμβαση της πάλε ποτέ ΠΑΣΕΓΕΣ-ΟΣΕΓΟ (σύμβαση συνεταιριστικών υπαλλήλων), με σκανδαλιστικά προνόμια και αποκλίσεις από την Γ.Σ.Σ.Ε.που φθάνουν σε μέσο ποσοστό το +36%. Σημειώνεται ότι αυτή η σύμβαση ισχύει ακόμη και σήμερα.

Η απεργία επιδείνωσετηνοικονομική κατάσταση της επιχείρησης (μηδενισμός εισπράξεων, πτώση του τζίρου, δυσφήμιση στην αγορά).Για το λόγο αυτό, προκειμένου να προστατευθεί η λειτουργία της ΑΓΝΟ, αποφασίστηκε η εφαρμογή του πιο ήπιου μέτρου που προβλέπει ηεργατική νομοθεσία, αυτού της διαθεσιμότητας (καταβολή του 50% του μισθού χωρίς την απασχόληση του εργαζομένου) για 3 μήνες στον καθένα.

Από τις 8 Μαρτίου έως και σήμερα έχει προκηρυχθεί νέα απεργία η οποία διαρκεί έως και σήμερα, με τα ίδια ακριβώς αιτήματα,προσθέτοντας τώρα καιτην άρσητης διαθεσιμότητας.

Το σωματείο της ΑΓΝΟ κινούμενο από ελατήρια ξένα προς τα συμφέροντα της επιχείρησης (με βάση τις αποφάσεις που έχει πάρει) και καθοδηγούμενο από συγκεκριμμένο πολιτικό φορέα που το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι η επιβίωσή της, απαιτεί πληρωμές από μια επιχείρηση την οποία έχει υποχρεώσει σε παύση λειτουργίας.

Ο παραλογισμός σε όλο το μεγαλείο του.

Η επιχείρηση θα συνεχίσει τη λειτουργία της, όταν το συνδικαλιστικό προεδρείο αποφασίσει ότι ενδιαφέρεται για τις 370 θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν και διακόψει την παράλογη και ζημιογόνα απεργία».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com