Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στο video on demand

Η οικονομική κρίση οδηγεί τους Έλληνες καταναλωτές να παραμένουν περισσότερο στο σπίτι και το στοιχείο επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν εταιρείες που κινούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αλλά και του περιεχομένου, λανσάροντας υπηρεσίες που σχετίζονται με τη θέαση κινηματογραφικών ταινιών, τις οποίες ο καταναλωτής «παραγγέλνει» επιτόπου μέσω του διαδικτύου, το αποκαλούμενο και video on demand.




Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες αποκαλούνται video on demand και μέχρι τώρα αποτελούν αποκλειστικό «προνόμιο» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, όπως είναι ο ΟΤΕ, η hellas online και η On Telecoms. Το συγκεκριμένο ολιγοπώλιο προσπαθεί να σπάσει από τις αρχές Μαρτίου η εταιρεία διανομής κινηματογραφικού περιεχομένου Odeon, η οποία λάνσαρε στην Ελλάδα την πρώτη υπηρεσία παρακολούθησης ταινιών επί πληρωμή μέσω του διαδικτύου, χωρίς, όμως, την ανάγκη μηνιαίας συνδρομής.

Pameodeon.gr
Στη διεύθυνση www.pameodeon.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν μία από τις αρκετές δεκάδες ταινίες που υπάρχουν και να την παρακολουθήσουν μέσω video stream-ing, χρεώνοντας την πιστωτική κάρτα τους με ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 0,65 και 2 ευρώ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είδαμε. Ο επισκέπτης έχει περιθώριο 24 ωρών για να δει την ταινία και σε αυτό το διάστημα μπορεί να τη σταματήσει σε όποιο σημείο θέλει και να συνεχίσει αργότερα τη θέαση, ενώ μπορεί να τη δει περισσότερες από μία φορές.

Φυσικά, οι ταινίες που προσφέρονται είναι αυτές που διανέμει η Odeon στην ελληνική αγορά.

Ο επισκέπτης πρέπει, βέβαια, να εγγραφεί στην υπηρεσία αλλά το πλεονέκτημα είναι πως δεν υπάρχει μηνιαία συνδρομή, όπως συμβαίνει με άλλες υπηρεσίες.

Ευρυζωνικότητα
Η διαφορά της υπηρεσίας που προσφέρει η Odeon σε σχέση με το video on demand των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είναι πως στην περίπτωση του pameodeon.gr, ο χρήστης βλέπει την ταινία μέσω του web. Στις άλλες περιπτώσεις, όπως το OTE TV και το hol TV, το περιεχόμενο προβάλλεται στην τηλεόραση του χρήστη, ο οποίος την έχει συνδέσει -μέσω ειδικού αποκωδικοποιητή (set top box) με το router της ευρυζωνικής σύνδεσης που διαθέτει.

Το πρόβλημα με το video on demand μέσω web είναι ότι η ποιότητα και η ταχύτητα της σύνδεσης πρέπει να είναι αρκετά καλή ώστε να μην υπάρχουν διακοπές κατά την προβολή του περιεχομένου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σε μία σύνδεση VDSL η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη.

Σημειωτέον πως το video on demand και γενικότερα το IPTV ήταν από τις υπηρεσίες που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν από εκείνες που θα είχαν μεγάλη ανάπτυξη. Όμως, αυτό, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν το είδαμε να έχει συμβεί. Πάντως, το γεγονός πως εταιρείες όπως η hellas online έχει επενδύσει αρκετά στη διαφημιστική προώθηση του hol tv είναι μία ένδειξη ότι η εταιρεία εκτιμά πως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα.

Forthnet
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Forthnet ετοιμάζεται να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες με κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Μέχρι τώρα, η Forthnet έδινε τη δυνατότητα στους συνδρομητές ADSL της να βλέπουν αγώνες της Super-League μέσω του web.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com