Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΣΤΙΣ 17 ΜΑΙΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ «Μάχη» για 76.500 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις οποίες εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 110.000 υποψήφιοι από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.




Από σήμερα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας για να μπορέσουν αρχικώς να επεξεργαστούν και στη συνέχεια να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο μετά την ανακοίνωση των βαθμών τους στα μέσα Ιουνίου. Ταυτόχρονα, από σήμερα «τρέχει» η προθεσμία για όσους υποψήφιους θέλουν να υπαχθούν σε ειδικές κατηγορίες (π.χ. τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών) και να διεκδικήσουν τις αντίστοιχες θέσεις ανά κατηγορία.

Ο εξεταστικός «μαραθώνιος» θα ξεκινήσει στις 17 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων. Ο αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ που θα διεκδικήσουν φέτος οι υποψήφιοι δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι οι συγχωνεύσεις των τμημάτων που έγιναν στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης θα επιφέρουν μείωση κατά 4%-6% στον συνολικό αριθμό των εισακτέων, ανεβάζοντας τις βάσεις εισαγωγής. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας, η πρόταση που προκρίνεται μέχρι στιγμής «κατεβάζει» τον συνολικό αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ φέτος σε περίπου 76.500 έναντι 81.639 πέρυσι. Από αυτές τις θέσεις, οι περίπου 61.700 θα αφορούν τους εισακτέους της κατηγορίας 90% έναντι 64.478 πέρυσι.

Τι προβλέπει
Ειδικότερα, εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας ενόψει της διεξαγωγής των Πανελλαδικές Εξετάσεων προβλέπει τα εξής:

Ολοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (για το 90% των θέσεων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καθώς και για το 10% των θέσεων) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει από σήμερα έως και τις 26 Απριλίου να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Με αυτό τον κωδικό θα μπορούν, αφού μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, να επεξεργαστούν και στη συνέχεια, μετά την ανακοίνωση των βαθμών τον Ιούνιο, να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι ημερομηνίες για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθούν αργότερα.

Από σήμερα έως και τις 26 Απριλίου θα πρέπει επίσης να προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα σχετικά δικαιολογητικά όσοι από τους υποψηφίους ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία (παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, καθώς και όσοι διαθέτουν τα καθοριζόμενα κοινωνικά κριτήρια). Για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν είτε από το Λύκειό τους είτε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (http://www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ), όπου αναρτώνται όλα τα σχετικά έγγραφα, εγκύκλιοι, υποδείγματα αίτησης και υπεύθυνων δηλώσεων κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων κ.λπ. για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά γι΄ αυτές τις Σχολές καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα αρμόδια υπουργεία.

Την ίδια περίοδο, μόνο όσοι θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών ή των Επαγγελματικών Λυκείων στο Λύκειό τους θα πρέπει να αποκτήσουν και το Δελτίο Εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα τις ημέρες των εξετάσεων.

Οι «αριθμοί» των Πανελλαδικών

17 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ξεκινούν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ολοκληρώνονται στις 31 Μαΐου.

110.000 υπολογίζονται οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών που θα διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

16 έως και 26 Απριλίου η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας για τα μηχανογραφικά δελτία.

16 έως και 26 Απριλίου πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά όσοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία (π.χ. πολύτεκνοι).

4% - 6% μειωμένος θα είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων. Στο τραπέζι πρόταση για 76.500 θέσεις φέτος έναντι 81.639 πέρυσι.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com