Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον νέο επενδυτικό νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε στο σύνολό του, χωρίς να προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Αιτία, ήταν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 78 το οποίο και καθορίζει ότι μέλη δ.σ. των τραπεζών και στελέχη τους που έχουν χορηγήσει δάνεια σε δημόσιους φορείς ή φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δεν μπορούν να κατηγορηθούν για το αδίκημα της απιστίας.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση η συγκεκριμένη τροπολογία δεν κατατέθηκε εμπρόθεσμα, όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν την έναρξη της συζήτησης.
Ωστόσο, όπως είπε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιάννης Τραγάκης, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η κατ' άρθρο συζήτηση του νόμου και το επίμαχο ψηφίστηκε κανονικά, κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να γίνει ψηφοφορία για ήδη ψηφισμένο άρθρο στην διαδικασία της συνολικής ψήφισης του νόμου.
Προσέθεσε μάλιστα ότι ήδη έχουν σταλεί από βουλευτές επιστολικές ψήφοι που αφορούν το σύνολο και όχι το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, ακόμη και από το ΣΥΡΙΖΑ.
«Οποιος ψηφίσει "ναι" στο σύνολο, ψηφίζει "ναι" και στο σκάνδαλο», επέμεινε ο Δημ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αρθεί στην πράξη το αποτέλεσμα της τροπολογίας.
Υποστήριξε μάλιστα ότι την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 78 την μετέτρεψε σε ψηφοφορία για το σύνολο «από χθες το προεδρείο χωρίς τη δική μας γνώμη και το ανακοίνωσε και προχωρούμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας όπως ανακοινώθηκε χθες. Μην παίζουμε με τις εντυπώσεις ... Οσο και να βαράτε το κουδούνι και να φωνάζουν οι συνάδελφοι, το πικρό ποτήρι της ψηφοφορίας για το αν θα πούνε "ναι" ή "όχι" στο σκάνδαλο θα το πιουν όλοι οι συνάδελφοι και ο καθένας θα κριθεί από την ψήφο του».
Ο κ. Τραγάκης απάντησε λέγοντας ότι το προεδρείο, εφόσον είναι στην διακριτική του ευχέρεια, αποφασίζει ότι δεν υπάρχει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το σύνολο και ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο στο σύνολό του.
Αφού ρώτησε την Ολομέλεια σχετικά, έκρινε ότι έγινε «δεκτόν» και στο σύνολο κατά πλειοψηφία, προκαλώντας νέες φωνές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.