Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Το θέμα των αποζημιώσεων θα κριθεί στη διεθνή δικαιοσύνη

Στη διεθνή δικαιοσύνη παρέπεμψε ο Δημ. Αβραμόπουλος την τύχη των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, απαντώντας στον Β. Σόιμπλε, που επιχείρησε με προκλητική δήλωσή του να κλείσει το θέμα υποστηρίζοντας πως δεν έχει καμία ελπίδα η αξίωση της Ελλάδας.





Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας πως το ελληνικό αίτημα για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων δεν έχει καμία ελπίδα, αλλά και το γεγονός ότι συνέδεσε τη διεκδίκηση αυτή με την οικονομική κρίση στη χώρα μας και την ανάγκη μεταρρυθμιστικών μέτρων, λέγοντας ότι «οι Ελληνες δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη δήλωση του Σόιμπλε, τόνισε ότι «οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ελληνική πολιτεία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του το θέμα άπτεται του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων», άλλωστε, σημείωσε, «η Ελλάδα δεν ''αποπροσανατολίζεται'' από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού». Αμέσως μετά μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αξιολόγηση του απορρήτου φακέλου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και επισήμανε τη σαφή πολιτική βούληση της Αθήνας να προχωρήσει στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Πολιτική βούληση
Ο κ. Δελαβέκουρας, αναφερόμενος στην αξιολόγηση του φακέλου, σημείωσε ότι αυτό επιβεβαιώνει την πολιτική βούληση που υπάρχει, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένη να φθάσει η Αθήνα στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «δεν μπορεί να γίνει κανένας συσχετισμός με τη σημερινή οικονομική συγκυρία. Είναι ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έχει μία πολύ σημαντική ηθική, ιστορική διάσταση για την Ελλάδα».

Με το θέμα ασχολήθηκε, χθες, με άρθρο της και η εφημερίδα Tages Spiegel του Βερολίνου, στο οποίο σημειώνεται ότι «καμιά άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο όσο την Ελλάδα» και κάνει λόγο για τους 130.000 άμαχους που εκτελέστηκαν, για τους 70.000 Εβραίους που οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, για 300.000 πολίτες που πείνασαν, αλλά και πως καταστράφηκε το 50% των υποδομών και το 75% της βιομηχανίας της χώρας.

Η εφημερίδα περιγράφει μάλιστα και το δίλημμα του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τις αξιώσεις, τότε θα προκληθούν κύματα αγανάκτησης, ενώ από την άλλη πλευρά ο Αντ. Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με την Αγκ. Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε τελευταία, ζητώντας της δισεκατομμύρια ευρώ».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com