Τρόικα και ΕΕ εντείνουν τις πιέσεις, ζητώντας τελεσιγραφικά να ολοκληρωθούν μέχρι την Τρίτη οι διαπαραγματεύσεις, με μια συμφωνία που θα κλείνει όλες τις εκκρεμότητες και θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Περιθώρια αντίδρασης ή "διαφυγής" δεν φαίνεται να υπάρχουν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τους τροϊκανούς και τα όσα ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, Σαμαράς και Στουρνάρας φαίνεται πως έχουν πεισθεί ότι οι πιστωτές μας δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την απαίτηση για απομάκρυνση χιλιάδων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, με βάση χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνεται στην τωρινή συμφωνία με την τρόικα.
Την αίσθηση αυτή θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός στους Βενιζέλο-Κουβέλη, ζητώντας τους να συμφωνήσουν σε χειρισμούς που θα φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και παράλληλα θα επιμερίσουν - και κατά το δυνατόν θα περιορίσουν- το πολιτικό κόστος .
Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν θα προσπαθήσουν σε πρωτη φάση να προλειάνουν το έδαφος, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για "κατά κύματα" απομακρύνσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Ο κ. Σαμαράς κάνει την πρώτη κίνηση: Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην «Ημερησία» του Σαββάτου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης χιλιάδων άλλων υπαλλήληλων πέραν των επίορκων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».
Πριν δώσει τη συνέντευξη στην εφημερίδα, είχε πάρει το μήνυμα από το Eurogroup, όπου συμμετείχε ο κ. Στουρνάρας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προειδοποίησαν ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου, αν δεν κλείσει μέχρι την Τρίτη η συμφωνία με την τρόικα. Τόνισαν μάλιστα ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει και τις απολύσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι το θέμα δεν είναι οι επίορκοι - ή οποίοι ούτως ή άλλως, αργά ή γρήγορα θα φύγουν - αλλά η δραστική μείωση του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, με απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού.
Για τις απόψεις της Κομισιόν έχει ενημερωθεί βέβαια η τρόικα, που ζητά τώρα να γίνει μια συνολική συμφωνία με την κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα των απομακρύνσεων και τους αριθμούς των απολυομένων.
Οι επικεφαλής του κλιμακίου έχουν ζητήσει μάλιστα να τους δοθούν αναλυτικά τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, πέραν των επίορκων.
Το "φίδι από την τρύπα" καλούνται τώρα να βγάλουν οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης, "εφευρίσκοντας" επιχειρήματα απέναντι στην τρόικα και καταφεύγοντας σε επικοινωνιακούς χειρισμούς στο εσωτερικό. Μετά τη σημερινή σύσκεψη αναμένονται κι άλλες μεχρι την Τρίτη, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων με υπουργούς και εκπροσώπους των τριών κομμάτων.