Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Reuters: Ασφαλείς τώρα οι καταθέσεις στην Ελλάδα. "Κούρεμα" αν επιδεινωθεί η οικονομία

Ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες-προς το παρόν εκτιμά σε σχόλιό του ο αρθρογράφος του Reuters Τζορτζ Χέι.





Αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κούρεμα» μη εγγυυημένων καταθέσεων και τραπεζικών ομολόγων (δηλαδή για κυπριακού τύπου bail-in) σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «αν η οικονομία βουλιάξει ακόμα περισσότερο, η υπόθεση που έχει ληφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης για «κόκκινα δάνεια» 21% του συνόλου των πιστώσεων, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξη». Ο ίδιος προσθέτει ότι η Αθήνα έχει ένα μαξιλάρι: το πακέτο των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών περιλαμβάνει 5 δισ. για οποιεσδήποτε μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών. Το μαξιλάρι αυτό θα ενισχυθεί αν Alpha και Πειραιώς καταφέρουν να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια αφού οι κεφαλαιακές τους ανάγκες θα μειωθούν κατά 10%.
Ωστόσο, ο συνεργάτης του Reuters καταλήγει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει στο τέλος αν θέλει να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες προσφέροντας περισσότερα κεφάλαια. Αν αρνηθεί να το κάνει, τότε δεν αποκλείεται οι Έλληνες μεγαλοκαταθέτες να έχουν την ίδια τύχη με τους Κύπριους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com