Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Κομισιόν: «Καμπανάκι» για αποκρατικοποιήσεις - Δημόσιο, ανάπτυξη 0,6% από το 2014

Μη ικανοποιητικό ρυθμό αποκρατικοποιήσεων, σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και προοπτική ήπιας επιστροφής στην ανάπτυξη 0,6% το 2014 προβλέπει μεταξύ άλλων η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα.




Στον πρόλογο της έκθεσης που αποτελείται από 21 σημεία αναφέρεται:

Η Ελλάδα εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο υπό το Δεύτερο Πρόγραμμα Προσαρμογής. Τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται σταθερά, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα έχει εισέλθει σε προχωρημένο στάδιο και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές έχουν τεθεί σε εφαρμογή, παρότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για να υλοποιηθεί πλήρως η διοικητική μεταρρύθμιση που παρουσιάζει καθυστερήσεις και να καταστεί αποτελεσματική στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η ημι – αυτόνομη διοίκηση φορολογικών εσόδων. Η πτώση του κόστους εργασίας, υποστηριχθείσα από την επιτυχημένη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, βελτιώνουν τα κόστη ανταγωνιστικότητας. Αλλά είναι αναγκαία μια επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις υπηρεσίες αγαθών και προϊόντων για να επιταχυνθεί η πτώση των τιμών.

Η οικονομική προοπτική εν πολλοίς δεν έχει αλλάξει από την προηγούμενη επιθεώρηση, με τις προοπτικές σταδιακής επιστροφής στην ανάπτυξη (να αναμένονται) το 2014. Από τη μία πλευρά, τα ελαφρώς χειρότερα των αναμενομένων στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 οδήγησαν σε ύφεση του ΑΕΠ 6,4% το 2012 σε σύγκριση με το 6.0% της τελευταίας έκθεσης, γεγονός που υπονοεί και μεγαλύτερη επιβάρυνση για το 2013. Από την άλλη πλευρά, βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες πιστοποιούν βελτιωμένα επίπεδα εμπιστοσύνης στην προοπτική ανάκαμψης της Ελλάδας. Στα τέλη Απριλίου, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Κομισιόν ανέβηκε σε επίπεδο που υποδηλώνει πιο ελπιδοφόρες προοπτικές ανάπτυξης και οι καταθέσεις επέστρεψαν στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, μετά την δεύτερη εκταμίευση του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2012, παρότι η τάση αυτή παροδικά επηρεάστηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο. Σε αντίθεση με αυτά, οι τρέχοντες δείκτες συνεχίζουν να παρέχουν υφετικές ενδείξεις, με τη βιομηχανική παραγωγή, τη λιανική και τον κατασκευαστικό τομέα να συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Με δεδομένο το ισχυρό αρνητικό φορτίο από το 2012 και την συνεχιζόμενη πτώση της εσωτερικής ζήτησης, μία συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2 % εξακολουθεί να αναμένεται και για το 2013. Ηπια ανάκαμψη, υποβοηθούμενη από επενδύσεις και τις εξαγωγές προβλέπεται για τις αρχές του 2014, οδηγώντας σε ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 0,6% το 2014 και περαιτέρω επιτάχυνση από το 2015 και μετά.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com