Σάββατο 25 Μαΐου 2013

«Παράθυρο» από Στουρνάρα για γενική μείωση του ΦΠΑ και των φόρων μεταβίβασης ακινήτων

Παράθυρο για γενική μείωση του ΦΠΑ, όχι μόνο στην εστίαση αλλά και σε άλλα αγαθά, άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος ο υπουργός τόνισε:




«Διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών,
«Επιπλέον, μέσω της αλλαγής του τοπίου στην αγορά ενέργειας, που θα επέλθει από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παράλληλα της εξομάλυνσης των ταμειακών ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας, εκτιμώ ότι θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας»

Η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα τόνισε στην ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας η κυβέρνηση εργάζεται για τη βελτίωση της ομαλής λειτουργίας του επιβαρυμένου ιδιωτικού τομέα και για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στον ιδιωτικό τομέα «η τρέχουσα διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα επιταχύνει ραγδαία την πλήρη αποκατάσταση, της ήδη διαρκώς βελτιούμενης εμπιστοσύνης, στον τραπεζικό μας κλάδο. Θα ήθελα μόνο ενδεικτικά να αναφέρω ότι από τον «προεκλογικό» Ιούνιο του 2012 μέχρι το Μάρτιο του 2013 επέστρεψαν 22 δισ. ευρώ καταθέσεων κατοίκων του εσωτερικού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η τάση αυτή θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, παρά τις εξελίξεις της Κύπρου. Το αποτέλεσμα αναπόφευκτα αυτής της τάσης θα είναι η αποκατάσταση της ομαλής ροής πιστώσεων και ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Η ρευστότητα μάλιστα, ήδη, έχει αρχίσει να βελτιώνεται με την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που τώρα αρχίζουν να εκταμιεύονται για την Ελλάδα, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα.
Επιπλέον, μια ένεση ρευστότητας, εκτός από αυτονόητη υποχρέωση, αποτελεί και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες. Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ από το Μάρτιο έχουν πληρωθεί, σχεδόν στο σύνολό τους, οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων. Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, ύψους περίπου 8,7 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό αυτό από μόνο του σημαίνει μια επίδραση στην ανάπτυξη της τάξης του 1% του ΑΕΠ.
Η επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που εκτελείται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αναμένεται να έχει τεράστια συνεισφορά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Η προσέλκυση διεθνών και εγχώριων επενδύσεων στα εταιρικά χαρτοφυλάκια, τις υποδομές και την ακίνητη περιουσία, που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία, ενώ σταδιακά θα δημιουργήσουν χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας. Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη σοβαρή αποκρατικοποίηση, εκείνη του ΟΠΑΠ και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν απτές αποδείξεις ότι το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας αυξάνεται ραγδαία. Τα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι όχι μόνο δημοσιονομικά, αλλά κυρίως αναπτυξιακά. Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Β. Ελλάδας, ορισμένες από τις αποκρατικοποιήσεις, όπως της Εγνατίας Οδού, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, της ΕΥΑΘ και μιας σειράς τουριστικών υποδομών θα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της περιοχής.
Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, μέσω της περαιτέρω άρσης και των τελευταίων εμποδίων, που αποκλείουν τους νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Σήμερα το 72% των κλειστών επαγγελμάτων έχει ανοίξει και στο επόμενο διάστημα, με βάση ευρήματα σχετικής μελέτης, θα στοχεύσουμε στις κατά περίπτωση στρεβλώσεις.
Αλλά και στη λειτουργία του κράτους, προωθούνται όλες εκείνες οι αλλαγές που θα συμβάλλουν στην ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ένας-ένας οι θύλακες της γραφειοκρατίας -και αυτών που επωφελούνται από αυτούς- αντικαθίστανται από νέες διαδικασίες που υποστηρίζονται από την απαραίτητη μηχανοργάνωση. Οι αλλαγές δεν γίνονται με το ρυθμό που όλοι θα θέλαμε δεδομένων των χρόνιων στρεβλώσεων. Αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κόψει το γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας που καθηλώνει τη δημιουργικότητα και ευνοεί τη διαφθορά. Το δημόσιο έστω και σταδιακά θα πάψει να «διαφεντεύει» και θα αρχίσει να υπηρετεί τον πολίτη και τον επιχειρηματία.
Για παράδειγμα, θέλω να αναφερθώ στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις του φορολογικού μηχανισμού, έναν μηχανισμό με τον οποία αναπόφευκτα συναλλάσσονται όλοι. Προχωρήσαμε σε ένα ταχύ πρόγραμμα μείωσης του αριθμού των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, με στόχο να τις καταστήσουμε μεσοπρόθεσμα σε αποτελεσματικά ελεγκτικά κέντρα, ενώ οι περισσότερες φορολογικές διαδικασίες θα μπορούν να εκτελούνται πλέον ηλεκτρονικά αλλά και μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Έτσι σταδιακά θα αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού, ενώ θα ελαχιστοποιήσουμε τα παράθυρα ευκαιρίες για παράνομες συναλλαγές των πολιτών με επίορκους δημόσιους λειτουργούς.
Μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση είναι η εγκατάσταση του νέου TAXIS, ένα έργο που ξεκίνησε πιλοτικά από τη ΔΟΥ Κορίνθου το Δεκέμβριο 2012, και μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί 29 ΔΟΥ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που αντιπροσωπεύουν το 70% των εσόδων της χώρας, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν ενταχθεί όλες οι ΔΟΥ.
Με το νέο TAXIS ο φορολογούμενος θα μπορεί πλέον να εξυπηρετείται από οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της χώρας, καταργώντας δηλαδή την έννοια της «αρμόδιας Δ.Ο.Υ.» Αυτό πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα θα απαλλάξει και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Περιφέρειας από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, που εδρεύει στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει βασικός στόχος μας όλες οι φορολογικές διαδικασίες να μπορούν να διεκπεραιωθούν μόνο ηλεκτρονικά από πολίτες, λογιστές και επιχειρήσεις.»
Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα ο κ. Στουρνάρας σημείωσε «πως έχουν εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν.
Ο δείκτης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και είναι κρίσιμη η αξιοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης για να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.
Τον Ιούνιο αναμένονται και οι αποφάσεις ως προς τον αγωγό φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν με σκοπό τη διαμετακόμισή του στην Ευρώπη.
Η επιλογή του αγωγού TAP θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσα και 10.000 περιφερειακές νέες θέσεις εργασίας. Ο αγωγός προβλέπεται να διασχίζει κατά μήκος ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας την ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο.
Επίσης, κατασκευάστηκε ένα από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά τούνελ των Βαλκανίων, η αποπεράτωση της σήραγγας της Στερεάς Ελλάδας, η οποία θα επιτρέψει, μέχρι το 2015, την ολοκλήρωση του άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη και θα μας επαναφέρει στον ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χάρτη. Η απόσταση Αθήνας-Θεσσαλονίκης θα διαρκεί πλέον 3 ώρες και 15 λεπτά.
Σε ό,τι αφορά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αναβαθμίσει την παρουσία της με σύγχρονες εγκαταστάσεις αλλά και πιθανόν μέσω αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για τις εκθεσιακές δραστηριότητές της.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η εξαγωγική δραστηριότητα σε Μακεδονία και Θράκη έχει σημειώσει αξιόλογη μεταβολή το τελευταίο χρόνο. Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη μεταποίηση δείχνει σταθερά αυξητική στάση την τελευταία περίοδο.»
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα έχει «διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερο από τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «αυτό τεκμηριώνεται από αδιαμφισβήτητα ενθαρρυντικά στοιχεία:
• Μέχρι προσφάτως το ύψος του spread του δεκαετούς ομόλογου, που στις αρχές του 2012 είχε ξεπεράσει ακόμα και τις 3.500 μονάδες, καθιστούσε την όποια συζήτηση για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, πλήρως ανεδαφική. Τις τελευταίες μέρες το spread κινείται κοντά στις 700 μονάδες, δίνοντάς μας την ευχέρεια να εξετάζουμε την επάνοδο της χώρας μας στις χρηματαγορές, πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε αρχικά. Σε αυτό συνηγορεί άλλωστε και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, με σταθερές προοπτικές.
• Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,2% το Μάρτιο, σε ετήσια βάση, δηλαδή έγινε αρνητικός για πρώτη φορά μετά το 1968, ενώ τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση. Αυτό αφενός αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για το πραγματικό εισόδημα του Έλληνα καταναλωτή, αλλά και ένα σοβαρό δείκτη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
• Το πρώτο τετράμηνο του έτους, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 306 εκατ. ευρώ, έναντι 1,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και στόχου ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα το καλύτερο αποτέλεσμα συγκριτικά με το στόχο, όσο προχωρά η εκτέλεση του προϋπολογισμού παγιώνεται, και, τουλάχιστον στο 1ο τετράμηνο του έτους, βελτιώνεται. Η θετική αυτή απόκλιση από το στόχο ήταν 840 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του έτους, 1,8 δισ. ευρώ το δίμηνο, 2,9 δισ. ευρώ το τρίμηνο και 3,3 δισ. ευρώ το τετράμηνο. Συνεπώς, η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας είναι ικανοποιητική και μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.
• Αλλά και η εξωστρέφεια της χώρας μας, χάρη στη συμβολή μεταξύ άλλων και πολλών μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, υπήρξε αξιοσημείωτη. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία ήταν αυξημένες κατά 4,1% στο 1ο 3μηνο του 2013, παρόλο που οι οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο συνέβαλαν στην πτώση των εξαγωγών τον Μάρτιο. Ο συνδυασμός της δυναμικής στις εξαγωγές, με την μεγάλη πτώση των εισαγωγών κατά 8,8% στο 1ο 3μηνο του 2013, είναι ενδεικτικό της σταδιακής αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας μας.
• Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αρχίζει να σταθεροποιείται -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- ύστερα από πολλά τρίμηνα μείωσης. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες εσωτερικού βελτιώνονται. Τα στοιχεία από τις παραγγελίες από την αλλοδαπή αντανακλούν τον ασθενή οικονομικό κύκλο στο εξωτερικό και τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην Κύπρο, ωστόσο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το κλίμα θα βελτιωθεί ταχύτατα.
• Γενικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
• Οι κρατήσεις για τον τουρισμό βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκ. φέτος, δείχνοντας ότι οι ο κλάδος αυτός μπορεί να συνεισφέρει πολύ περισσότερο στην αύξηση του εθνικού μας προϊόντος.
• Ακόμη και η επιστροφή του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών πάνω από τις 1.000 μονάδες δείχνει ότι η ψυχολογία ακόμη και στην ελληνική κεφαλαιαγορά αλλάζει.»


 
website counter
friend finderplentyoffish.com