Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013
Εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ φέτος από την εισφοροδιαφυγή και στο... βάθος νέα μέτρα
«Η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων για το 2014 θα αντιμετωπιστεί με τη δέσμη των διαρθρωτικών και οργανωτικών αλλαγών που παρουσιάσαμε και εξοικονομούν 800 εκατ. ευρώ χωρίς να θιγούν οι συντάξεις... Μειώσεις της κρατικής επιχορήγησης προβλέπονται, όμως, και για την περίοδο μετά το 2014».
Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης έδωσε την Πέμπτη, από το βήμα συνεδρίου του Ελληνοαμερικανού Συνεδρίου για την εργασία και την ασφάλιση, το στίγμα του μεταβατικού σχεδίου που τίθεται, αύριο Κυριακή, υπό την έγκριση της τρόικας και προβλέπει αύξηση των εσόδων των Ταμείων, για φέτος, μέσα από τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών τόσο στο ΙΚΑ (όπου η απόκλιση μεταξύ όσων δηλώνονται και όσων πληρώνονται φτάνει το 1 δισ. ευρώ φέτος) όσο και στον ΟΑΕΕ (με την καθιέρωση της μηνιαίας καταβολής των ασφαλίστρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την ασφάλιση στον Οργανισμό όσων έχουν λίγες ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ καθώς και των νέων επαγγελματιών σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων).
3 Παράγοντες
Το τελικό σχέδιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του Ασφαλιστικού, όπως παραδέχονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, θα οριστικοποιηθεί ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της τρόικας, με βάση την οικονομική κατάσταση των Ταμείων (πραγματικά έσοδα και ύψος συνταξιοδοτικής δαπάνης) και πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα συγκροτήσει, για τον σκοπό αυτό, ο υπουργός Εργασίας. Καθοριστικοί για τις τελικές αποφάσεις παράγοντες θα είναι:
1ον: Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί στη χρηματοδότηση των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιάννης Βρούτσης η κρατική χρηματοδότηση από 12,6 δισ. ευρώ που ήταν φέτος, το 2014 θα είναι 10,5 δισ. ευρώ, το 2015 και το 2016 στα 9,7 δισ. ευρώ ενώ το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησηςθα μειωθεί αντίστοιχα στο 42,1% το 2015 και 40,8% το 2016.
2ον : Οι προβλεπόμενες μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2016 που υπολογίζεται ότι θα περιορίσουν έως και κατά 1 δισ. ευρώ τα έσοδα του ΙΚΑ αν, παράλληλα, δεν θα αυξηθούν τα έσοδα από την «εμφάνιση» περισσότερων ασφαλιζόμενων. Μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (με κόστος 100 εκατ. ευρώ) προβλέπεται και για τα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών.
3ον: Η κατάργηση κοινωνικών πόρων οι οποίοι στηρίζουν με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ετησίως, τα έσοδα (και τις συντάξεις) αρκετών Ταμείων.
Σε αυτή την περίπτωση ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να αναλάβει την καταβολή, από την 1/1/2015, ακόμη και της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ στα «ευγενή» ταμεία ενώ, ήδη, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την «κατάργηση των ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων και των εξαιρέσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν» (χαμηλότερα, σε σχέση με τα 62 και τα 67 έτη, ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και ευνοϊκότεροι τρόποι υπολογισμού των συντάξεων).
Αποφάσεις έως τα τέλη του 2014
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, θα γίνουν έως το τέλος του 2014 σε συνάρτηση με την εφαρμογή, από την 1/1/2015, του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (βασική + αναλογική). Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων (στην οποία θα μετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών) θα εξειδικεύσει τον τρόπο εφαρμογής των αλλαγών του ασφαλιστικού, συνεκτιμώντας τις μεταβολές που έχουν έχουν ήδη γίνει από τη ψήφιση του νόμου 3863 το 2010. Και, όπως είπε ο Γ. Βρούτσης «θα υποβάλει προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο».