Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Στη δαγκάνα του σύγχρονου big brother οι νέοι αυθαιρετούχοι

Στη δαγκάνα του σώματος επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος θα πέσει η νέα γενιά αυθαιρετούχων, μέσω του έργου ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που «τρέχει» η αρμόδια υπηρεσία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση για τη κατασκευή ενός σύγχρονου «big brother», υψηλής ψηφιακής ανάλυσης.





Στο νέο πολυεργαλείο, που φέρει τον τίτλο «Ψηφιακές Ορθοεικόνες 2014-2016» θα... αεροφωτογραφηθεί εκ νέου κάθε σπιθαμή της Ελλάδας, σε υψηλότερη ευκρίνεια, μέσω της οποίας θα είναι ορατά ακόμη και τα χαρακτηριστικά των καλλιεργειών, αυτοκινήτων, ακόμη και προσώπων που θα αποτυπωθούν την ώρα της λήψης. Με την ολοκλήρωση του έργου, πρακτικά οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να διαπιστώσουν τις αλλαγές στις χρήσεις γης, συγκρίνοντας τα δεδομένα των χαρτογραφικών υπόβαθρων των τελευταίων ετών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, στα δεδομένα της νέας βάσης ψηφιακής απεικόνισης, θα υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης και αντιπαραβολής των στοιχείων με την ψηφιακή χαρτογράφηση που ολοκληρώθηκε 31/12/09 με τη χρηματοδότηση του Γ' ΚΠΣ. Τον Μάιο 2010 βγήκαν στον «αέρα» μέσω της υπηρεσίας θέασης των ορθοφωτογραφιών, φτιάχνοντας έναν ελληνικό τύπο θέασης, στις προδιαγραφές του «google map». Τα φωτογραφικά υπόβαθρα έχουν διάρκεια ζωής 5 ετών, ενώ σύμφωνα με Ευρωπαική Οδηγία, θα πρέπει να ανανεώνονται προκειμένου να αποτελούν πολυεργαλεία σε μια σειρά από ελέγχων, που αφορούν από τη κτηματογράφηση, αυθαίρετα, μέχρι και επιδοτήσεις.

Για την υλοποίηση του έργου, προκηρύχθηκε στα μέσα Ιανουαρίου 2014 διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την ανάθεση 3 διακριτών συμβάσεων από την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ), ύψους 1,8 εκατ. ευρώ έκαστης, αναζητώντας τον κατάλληλο φορέα που θα εξασφαλίσει μέγιστη γεωμετρική ακρίβεια και ενισχυμένη ραδιομετρική ανάλυση. Στις προδιαγραφές προβλέπεται η παραγωγή αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης (pixels), στα 25 εκατοστά, σε σχέση με τις λήψεις του προηγούμενου έργου (ήταν 20 εκατοστά στα Αστικά και 50 εκατοστά στην υπόλοιπη επικράτεια).
Στη δαγκάνα του σύγχρονου big brother οι νέοι αυθαιρετούχοι

Η προθεσμία υποβολής συμμετοχών του έργου αεροφωτογράφησης εγχρώμων υπέρυθρων ψηφιακών ορθοεικόνων, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν περίπου μήνα. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από τους Εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Ε.Π. Ψηφιακή σύγκλιση ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το νέο πολυεργαλείο που «τρέχει» μέσω της ΕΚΧΑ, θα αποτελέσει πρωτίστος «ευαγγέλιο» Κτηματογράφησης, ενώ τις εφαρμογές του θα αξιοποιήσει και το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο πάταξης της νέας γενιάς αυθαιρέτων, την οποία πολλάκις έχει υπογραμμίζει και ο αρμόδιος υπουργός Στ. Καλαφάτης, στο πλαίσιο του νέου νόμου 4178/2013. Ακόμη και προχθές ο Στ. Καλαφάτης δεν ξέχασε να παραλείψει πως ο νόμος 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία όσων έχουν αυθαίρετα ή κτίρια με αυθαιρεσία να δηλώσουν το ακίνητό τους.

Όπως τόνισε μάλιστα, όσοι σπεύσουν να το δηλώσουν, θα ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου. Όσο νωρίτερα δηλώσουν οι πολίτες κάποιο αυθαίρετό τους, τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα θα έχουν για να αποπληρώσουν το αναλογούν πρόστιμο».

Χαμηλές «πτήσεις»
Παρά τις εξαγγελίες και τις... υπενθυμίσεις, η ανταπόκριση των αυθαιρετούχων στο νέο καθεστώς ρύθμισης του «νόμου Καλαφάτη», θεωρείται σχετικά μικρή, καθώς μέχρι στιγμής το 80% των ιδιοκτητών έχουν «γυρίσει την πλάτη» στην υπαγωγή, καθώς οι περισσότεροι δηλώνουν αδυναμία καταβολής του χρέους.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου στη προθεσμία των 102 δόσεων -δηλαδή σε 17 εξάμηνα (οκτώμισι χρόνια)-, που λήγει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, έχουν ενταχθεί περί τις 200 χιλ. από τους 1 εκατ. ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είτε ακινήτων με πολεοδομικές υπερβάσεις που υπολογίζεται πως πρέπει να ενταχθούν στον νόμο 4178/2013.

«Η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία για να εντοπίσει τα αυθαίρετα κτίσματα και να σταματήσει την πρακτική της αυθαίρετης δόμησης. Με το νέο νόμο για τα αυθαίρετα έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης» όπως τονίζει ο Στ. Καλαφάτης, επιχειρώντας να προειδοποιήσει τους αυθαιρετούχους. Ωστόσο, παρά τα κίνητρα και τις εκπτώσεις, που σε πολλές κατηγορίες φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η συμμετοχή παραμένει σε φάση εκκίνησης.

Οφειλές
Προθεσμίες πληρωμών

Τι προβλέπουν οι προθεσμίες

α) Για όσους έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου 4014/2011 και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν πληρώσει μόνο παράβολο:

Τα στοιχεία των δηλώσεων κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 με ληξιπρόθεσμες οφειλές ή σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο μεταφέρονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 μέσα στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του Ν. 4178/2013, δηλαδή μέχρι τις 7/8/2014.
Επομένως, από τις 8/2/2014 η ένταξή τους στο νόμο 4178 γίνεται εξαρχής και όχι με μεταφορά δήλωσης από το 4014/2013, χάνοντας όχι μόνο το προνόμιο των περισσοτέρων δόσεων αλλά υποχρεούνται και σε πληρωμή νέου παραβόλου.

β) Για όσους κάνουν νέα δήλωση αυθαιρέτου ή κτιρίου με αυθαιρεσία:

Δηλώσεις με πληρωμή παραβόλου που θα πραγματοποιηθεί έως και 7/2/2014, εντάσσονται στην περίπτωση της παρ 2α του άρθρου 21 του ν. 4178/2013 και παρέχονται οι εξής τρόποι εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου:

i) Εφάπαξ εξόφληση (έκπτωση 20%) με προθεσμία καταβολής έως και την 10/2/2014.

ii) Εξόφληση του 30% (έκπτωση 10%) με προθεσμία καταβολής έως και την 10/2/2014. Οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις δύναται να είναι μηνιαίες ή τριμηνιαίες.

iii) 102 μηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ) με προθεσμία καταβολής των πρώτων 6 δόσεων έως και την 10/2/2014.

iv) 17 εξαμηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 300 ευρώ) με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως και την 10/2/2014

 
website counter
friend finderplentyoffish.com