Πολυνομία, αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες, καθυστέρηση στη λήψη των απαραίτητων αδειών, ευθυνοφοβία και χρονοτριβή, είναι μερικά μόνο από τα εμπόδια που καλούνται να ξεπεράσουν οι επίδοξοι επενδυτές στη χώρα μας.
Συχνά, οι αρχικές αγαθές προθέσεις μετατρέπονται σε «εφιάλτη», ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου εγκαταλείπεται η προσπάθεια και ακυρώνονται τα όποια φιλόδοξα σχέδια. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν την ανάγκη να αρθούν άμεσα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και καλούν την κυβέρνηση μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές να εντείνει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.
Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την απλοποίηση των διαδικασιών, η γραφειοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην υλοποίηση νέων επενδύσεων στη χώρα μας. Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό του World Economic Forum η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις και συγκεκριμένα στην 144η σε σύνολο 148 χωρών σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία και το κρατικό βάρος προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του «Διαμεσολαβητή του Επενδυτή», οι μεγαλύτερες δυσκολίες σχετίζονται με την πολεοδομία και αφορούν ευρύτερα χωροταξικά θέματα, ενώ σημαντικό πρόβλημα παραμένει η μη ολοκλήρωση του κτηματολογίου και η απόδοση χρήσεων γης. Αυτό το έμαθε από πρώτο χέρι, ο ομογενής επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είδε τουλάχιστον δύο από τις επενδύσεις που δρομολογεί στη Β. Ελλάδα να μπλέκονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας στην Ελλάδα του 2014. Απειλούνται επενδύσεις
Η πρώτη αφορά στη μακροχρόνια εκμίσθωση ακινήτου για 99 χρόνια, συνολικής επιφάνειας περίπου 322 στρμ, στο Παλιούρι Χαλκιδικής, την οποία κέρδισε σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Η τελική προσφορά, που έδωσε ο επιχειρηματίας στον διαγωνισμό, έφτασε τα 14 εκατ., ενώ για την εκμετάλλευση του ακινήτου θα επενδύσει κεφάλαια ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ανάπτυξη κατοικιών και ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση και λειτουργία του Ξενία Παλιουρίου. Όμως πριν ακόμη υπογραφεί η συμφωνία της εκμίσθωσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τον διαγωνισμό, ενώ το αιτιολογικό του εστίαζε στα ποσοστά δόμησης, που είχαν προβλεφθεί, σημειώνοντας ότι έχει γίνει λανθασμένος υπολογισμός των εμβαδών.
Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να ανατρέψει την παραπάνω εξέλιξη και κατάφερε να διορθώσει την κατάσταση, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας εκμίσθωσης. Σε αυτή την επένδυση μπορεί η καθυστέρηση για την παραχώρηση του ακινήτου να ήταν μόλις 2-3 μήνες, αλλά εκτιμάται πως η πραγματική «ταλαιπωρία» του Ι. Σαββίδη θα ξεκινήσει μόλις υπογράψει τη συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως επισήμανε στην «Η» πηγή κοντά στη σχετική επένδυση, «υπό κανονικές συνθήκες η αδειοδότηση και όλες οι εγκρίσεις μίας τέτοιας επένδυσης, όπως στο Παλιούρι, θα απαιτήσει ενάμιση με δύο χρόνια. Εννοείται ότι δεν θα προκύψουν ιδιαίτερα εμπόδια, γιατί τότε ο χρόνος αυτός πολλαπλασιάζεται. Ειλικρινά ακόμη και ο πιο καλόπιστος επενδυτής μπορεί να απογοητευτεί και να προτιμήσει να πάρει τα κεφάλαιά του και να πάει σε μία άλλη χώρα, που η ανάλογη διαδικασία διεκπεραιώνεται το πολύ μέσα σε έξι μήνες. «Όταν θέλεις δύο χρόνια για να ξεκινήσεις και προφανώς άλλα δύο χρόνια για να αποπερατώσεις την επένδυσή σου, γίνεται αντιληπτό πως τέσσερα χρόνια ίσως είναι πάρα πολλά για πολλούς επενδυτές, έτσι ώστε να περιμένουν για να αρχίσουν να έχουν τα πρώτα έσοδα», υπογραμμίζεται από την ίδια πηγή.
Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας στην Ελλάδα του 2014. Απειλούνται επενδύσεις
Ασυνεννοησία
Η δεύτερη επένδυση του Ιβάν Σαββίδη αφορά στη δημιουργία υπερσύγχρονου αθλητικού κέντρου στη Θέρμη, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, στο οποίο βέβαια θα προπονείται και η ομάδα του ΠΑΟΚ, στην οποία είναι ιδιοκτήτης. Στην περίπτωση αυτή, ο ομογενής επιχειρηματίας είναι αντιμέτωπος με την αδυναμία των κρατικών φορέων να συνεννοηθούν μεταξύ τους, προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα μέσα από έναν διεθνή δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό να προχωρήσει το έργο.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης απέρριψε για δεύτερη φορά τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, καθώς δεν δέχτηκε τον φάκελο για την παραχώρηση της επίμαχης έκτασης των 200 στρεμμάτων, που κατέθεσε ο Δήμος Θέρμης. Η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί άλλο μοντέλο παραχώρησης και ζητά να προηγηθεί της προκήρυξης του διαγωνισμού μία μελέτη χωροθέτησης από τον Δήμο Θέρμης, η οποία θα καθορίζει ακριβώς τις χρήσεις που θέλει ο δήμος να αναπτυχθούν στην έκταση. Ο Δήμος Θέρμης, που σημειώνει ότι όλα τα χωροταξικά ζητήματα για την περιοχή επιλύθηκαν με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θέρμης που ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ, τελικά κατέθεσε προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία θα αποφανθεί οριστικά για την τύχη του διαγωνισμού.
Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας στην Ελλάδα του 2014. Απειλούνται επενδύσεις
Coca-Cola HBC
Ακύρωσε προγραμματισμένη επένδυση
Σχεδόν δυόμισι χρόνια χρειάστηκε η Coca-Cola HBC για να πάρει στα χέρια της τις άδειες από το ΥΠΕΚΑ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για τη λειτουργία εργοστασίου συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) στο Σχηματάρι Αττικής, στο πλαίσιο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσιά της. Η εταιρεία, τελικά, αποφάσισε να μην προχωρήσει την επένδυση που είχε προγραμματίσει.
Υδατοδρόμια
Καθηλωμένα παραμένουν τα υδροπλάνα
Στα... χαρτιά παραμένει η περίφημη λειτουργία των υδατοδρομίων και η δρομολόγηση των πρώτων πτήσεων, παρά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Μέχρι σήμερα όλα τα αιτήματα υποβλήθηκαν από δημόσιους φορείς γιατί έως και τον Φεβρουάριο του 2014 δεν υπήρχε αποσαφηνισμένη διαδικασία παραχώρησης χρήσης χώρου ως υδατοδρομίου εντός της ζώνης λιμένα προς ιδιώτη επενδυτή. Χθες πάντως, το Λιμενικό Ταμείο της Σκύρου αποφάσισε να παραχωρήσει χρήση χώρου ως υδατοδρομίου εντός της ζώνης λιμένα σε ιδιώτη επενδυτή. Πρόκειται για την Υδροπλάνα Ελλάδος Α.Ε. που θα ξεκινήσει πτήσεις μέσα στο 2014.
Jetoil
Πάνω από δέκα χρόνια καθυστέρηση
Πάνω από δέκα χρόνια περιμένει η εταιρεία πετρελαιοειδών Jetoil να ανάψει το «πράσινο φως», προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη Σούδα της Κρήτης, μια επένδυση προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Παρότι έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από τα αρμόδια υπουργεία, η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω συνεχών παρατηρήσεων του Δήμου Χανίων για την έκδοση της άδειας δόμησης.
Ο «γολγοθάς» των επενδυτών
Πολυετής αναμονή για τις αναγκαίες άδειες
Εναν... Γολγοθά καλούνται να ανέβουν σε αρκετές περιπτώσεις οι επίδοξοι επενδυτές, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες. Πολλές φορές μάλιστα χρειάζεται να περιμένουν πάνω από 10 χρόνια, έως ότου επιλυθούν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την ελληνική γραφειοκρατία, παρότι οι επενδύσεις τους ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και μπορούν να δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της «Βενέτης», η οποία χρειάστηκε 13 χρόνια για να «ξεμπλοκάρει» τη δημιουργία σύγχρονης βιοτεχνικής μονάδας παραγωγής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, σε ιδιόκτητη έκταση στη Στ. Ελλάδα. Παρότι το 2001 το σχέδιο είχε λάβει προέγκριση χωροθέτησης της βιοτεχνίας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, τον Ιούλιο του 2012, σταμάτησε όταν εκδόθηκε νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από τον αρμόδιο δήμο, σύμφωνα με το οποίο διαφαινόταν ότι στην εν λόγω έκταση επιτρέπονται μόνο εγκαταστάσεις πρώτου σταδίου επεξεργασίας ή μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και όχι δευτέρου σταδίου επεξεργασίας, όπως προέβλεπε το επενδυτικό σχέδιο. Μη βοήθεια του Διαμεσολαβητή έλαβε την άδεια χωροθέτησης και σήμερα βρίσκεται κοντά στη ληψη της άδειας δόμησης. Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισε η ΡΙΑΛΑ Α.Ε. (βουλγαρικών συμφερόντων) στη Θάσο για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 348 κλινών, σε ιδιόκτητο οικόπεδο και με προϋπολογισμό περί τα 20 εκατ. ευρώ. Η έγκριση της δόμησης καθυστέρησε λόγω διχογνωμίας ως προς την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς η αρμόδια υπηρεσία είχε δυσκολίες στον χειρισμό της υπόθεσης λόγω της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος. Με τη συμβολή του Διαμεσολαβητή, το ζήτημα λύθηκε και πλέον η άδεια δόμησης είναι στο τελικό στάδιο.
Εμπόδια
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας «κόλλησε» και η επένδυση της MedNautilus για την ανέγερση Κέντρου Δεδομένων αξίας 4 εκατ., ενεργειακά αυτόνομoυ, στη Μεταμόρφωση Αττικής. Η έκταση που θα κατασκευαζόταν το κέντρο εντάχθηκε σε ομάδα οικιστικών ζωνών με αποτέλεσμα να ανασταλεί η κατασκευή του. Το πρόβλημα λύθηση με την παρέμβαση του δαμεσολαβητή και τον Σεπτέμβριο του 2013 υπογράφηκε η Μεμονωμένη Πράξη Εφαρμογής, ανοίγοντας τον δρόμο στην επένδυση.