Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις σε άλλους επτά κλάδους

Μειώσεις μισθών και επιδομάτων για δεκάδες χιλιάδες απασχολουμένους φέρνει η οριστική λήξη, ακόμη επτά κλαδικών συμβάσεων εργασίας που δεν «ανανεώθηκαν» εντός της τρίμηνης προθεσμίας, με αποτέλεσμα να «ανοίγει» ο δρόμος για την επαναρρύθμιση των μισθολογικών όρων με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.





Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στον... αέρα μένουν οι κλαδικοί μισθοί και τα «έξτρα» επιδόματα που προέβλεπαν οι κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security), στις τεχνικές - μελετητικές εταιρείες, στις βιομηχανίες ζυμαρικών (για τους τεχνίτες), στα μεταλλεία - λιγνιτωρυχεία (για όλους τους απασχολουμένους) καθώς και των χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων λατομείων πέτρας και των χειριστών μηχανημάτων μεταλλείων λιγνίτη.

Οι παραπάνω κλαδικές συμβάσεις είχαν λήξει στις 31/12/2013 και έως τις 31 Μαρτίου δεν είχαν κατατεθεί νέες. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, μετά τη λήξη τους, οι αποδοχές των εργαζομένων μπορούν να καθορίζονται με «πάτωμα» ασφαλείας τα νομοθετημένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, ενώ τα μόνα επιδόματα που «μετενεργούν» και δεν καταργούνται είναι τα επιδόματα πολυετίας (με βάση τα έτη υπηρεσίας που είχαν συμπληρωθεί έως το 2012), τέκνων, πτυχίου και επικίνδυνης εργασίας χωρίς, βέβαια, να απαγορεύονται διαφοροποιήσεις προς τα πάνω, αν υπάρξει συμφωνία κατά την επαναδιαπραγμάτευση.

Ατομικές συμβάσεις
Ηδη η πλειονότητα των κλαδικών συμβάσεων έχει υποκατασταθεί από ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν αλλάξει τόσο τους μισθολογικούς όρους (μειώσεις αποδοχών, καταργήσεις επιδομάτων) όσο και τους όρους εργασίας των εργαζομένων (κατάργηση πενθήμερου, ελαστικά ωράρια εργασίας κ.ά.). Χωρίς νέα σύμβαση (παρά τη δέσμευση των οργανώσεων του εμπορίου ότι θα την «ανανεώσουν» με αναδρομική εφαρμογή) παραμένουν οι εμποροϋπάλληλοι, ενώ σε ισχύ έχουν απομείνει μόνο 18 κλαδικές συμβάσεις, περιλαμβανομένης της ΕΓΣΣΕ, που είναι κατά σειρά (ανάλογα με την ημερομηνία λήξης) οι εξής:

Των τεχνικών θεάτρου (13/4/2014).
Του μετάλλου ? βιοτεχνίας (15/5/2014).
Των ηλεκτροτεχνιτών ανελκυστήρων (15/5/2014).
Των ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου (17/5/2014).
Των ναυτιλιακών πρακτορείων - μελών της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης (30/6/2014).
Των άμισθων υποθηκοφυλακείων (1/12/2014).
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για τα θεσμικά (1/12/2014).
Των ξένων αεροπορικών εταιρειών (31/12/2014).
Της καπνοβιομηχανίας (31/12/2014).
Των μουσικών - τραγουδιστών κέντρων διασκέδασης (20/4/2015).
Των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών ν. Αττικής (31/8/2015).
Των αισθητικών (30/6/2015).
Των ηλεκτροτεχνιτών - εργοληπτών ΠΟΣΕΗ (31/5/2015).
Των ναυτιλιακών ? ποντοπόρων πλοίων (31/12/2015).
Των τραπεζών (31/12/2015).
Των ξενοδοχείων (31/12/2015).
Των δημοτικών επιχειρήσεων - ΔΕΥΑ (31/12/2016).
Των ξενοδοχείων της Ρόδου (1/1/2017).

Επιμένει στο 11,9% η ανεργία στην Ευρωζώνη «Πρωταθλήτρια» παραμένει η Ελλάδα, ακολουθεί η Ισπανία

Στο 11,9% παρέμεινε και τον Φεβρουάριο το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, με τη χειρότερη κατάσταση να εντοπίζεται για έναν ακόμα μήνα σε Ελλάδα - Ισπανία και τη σημαντικότερη επιδείνωση να καταγράφεται σε Κύπρο και Ολλανδία (αύξηση κατά 0,2 μονάδα σε σχέση με τον Ιανουάριο). Σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, δηλαδή στις τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο συνολικός αριθμός των ανέργων ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια, ενώ στις ΗΠΑ συνολικά υπάρχουν 10,4 εκατομμύρια άνεργοι. Στο σύνολο της Ευρωζώνης καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο 19 εκατ. άνεργοι και στο σύνολο της Ε.Ε. σχεδόν 26 εκατ. άνεργοι (ποσοστό 10,6%).

Επιμένει στο 11,9% η ανεργία στην Ευρωζώνη
«Πρωταθλήτρια» παραμένει η Ελλάδα, ακολουθεί η Ισπανία

Στο 11,9% παρέμεινε και τον Φεβρουάριο το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, με τη χειρότερη κατάσταση να εντοπίζεται για έναν ακόμα μήνα σε Ελλάδα - Ισπανία και τη σημαντικότερη επιδείνωση να καταγράφεται σε Κύπρο και Ολλανδία (αύξηση κατά 0,2 μονάδα σε σχέση με τον Ιανουάριο). Σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, δηλαδή στις τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο συνολικός αριθμός των ανέργων ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια, ενώ στις ΗΠΑ συνολικά υπάρχουν 10,4 εκατομμύρια άνεργοι. Στο σύνολο της Ευρωζώνης καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο 19 εκατ. άνεργοι και στο σύνολο της Ε.Ε. σχεδόν 26 εκατ. άνεργοι (ποσοστό 10,6%).

Εφάπαξ
Σε ατομικές μερίδες από 1/1/2014 οι εισφορές

«Σήμα» στα Ταμεία - ΝΠΔΔ που χορηγούν εφάπαξ να δημιουργήσουν άμεσα ατομικές μερίδες, για κάθε ασφαλισμένο, με τις καταβαλλόμενες από την 1/1/2014 εισφορές (ή τις οφειλόμενες, αν δεν αποδίδονται από τον εργοδότη) έστειλε η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανάβοντας το «πράσινο φως» για τον υπολογισμό των παροχών με βάση το νέο «διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση». Σύμφωνα με τον νέο νόμο, μόνο οι ασφαλισμένοι που αποχώρησαν από την εργασία ή το επάγγελμά τους μέχρι 31/8/2013 θα λάβουν το εφάπαξ με το παλαιό καθεστώς (σύμφωνα με τα καταστατικά των Ταμείων). «Κουρεμένα» θα είναι, σταδιακά (ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης από 1/1/2014) τα εφάπαξ για τους ασφαλισμένους που αποχωρούν από 1/9/2013 και μετά.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com