Την ανάγκη για δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση των «αγγέλων-επενδυτών» (angel investors) σε startups αλλά και μία πρόταση για τη δημιουργία μίας ομάδας εφοριακών που θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο απέναντι στις νεοφυείς επιχειρήσεις, κατευθύνοντάς τους στα πρώτα βήματα της λειτουργίας τους, διατύπωσε ο Χάρης Θεοχάρης, γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, σε ανοικτή συζήτηση με εκπροσώπους από τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από την αλυσίδα καταστημάτων Public και το EMEAgr, ο κ. Θεοχάρης συζήτησε με τα στελέχη των startups για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο και έφυγε από τη συνάντηση έχοντας κρατήσει αρκετές σημειώσεις στο μπλοκάκι του. Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι απαιτείται μία συνολική αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των startups, ενώ παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής ελάχιστες ρυθμίσεις για την υποστήριξή τους έχουν γίνει μέχρι τώρα, όπως η μειωμένη προκαταβολή φόρου, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής από τον ΦΠΑ για επιχειρήσεις με έσοδα έως 25.000 ευρώ.
Επιπλεόν δεν υπάρχει πλαίσιο για τις επενδύσεις που γίνονται από «αγγέλους». Δηλαδή, από μεμονωμένους ιδιώτες επενδυτές σε ομάδες ανθρώπων που ενδεχομένως να μην έχουν ακόμη καν συστήσει εταιρείες. Εκεί υπάρχει έλλειψη φορολογικού πλαισίου και αυτό είναι κάτι που θεωρείται έλλειψη και θα πρέπει να καλυφθεί, ενδεχομένως και με φοροαπαλλαγές για τα ποσά που επενδύονται σε startups.
Ένα άλλο θέμα είναι η γραφειοκρατία. Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, ενώ ανέφερε ότι ο στόχος είναι εντός του 2014 να έχει ψηφιοποιηθεί και η διαδικασία κατάθεσης συμβάσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται πάντως και η πρόταση για τη δημιουργία μίας ομάδας εφοριακών για να συμβουλεύσουν τα startups στις πρώτες κινήσεις τους.
Επιστροφή ΦΠΑ
Παράπονα υπήρξαν και για τις καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ, με τον γενικό γραμματέα να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί και να αναφέρει μάλιστα ότι οι υποχρεώσεις προς την αγορά έχουν περιοριστεί πλέον σε επίπεδα κάτω των 600 εκατ. ευρώ, καθώς το τρέχον έτος έχουν δοθεί πάνω από 700 εκατ. ευρώ.