Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Διλήμματα ζωής ή θανάτου για το μετεκλογικό τοπίο

Για τη ΝΔ -που τώρα κάνει λόγο ακόμα και για πρωτιά στις ευρωεκλογές- η κάλπη αφήνει ανοιχτά δύο σενάρια.




Σε περίπτωση ικανοποιητικού αποτελέσματος, ο Αντ. Σαμαράς θα κερδίσει πολιτικό χρόνο τουλάχιστον μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της παράταξης. Η «Νέα Ελλάδα» θα αποτελέσει ένα βασικό μετεκλογικό χαρτί για τη ΝΔ, αν και ο τρόπος της μετεξέλιξής της επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Ήδη, η Ντόρα Μπακογιάννη προκάλεσε ταραχή την περασμένη εβδομάδα με τις δηλώσεις της ότι η ΝΔ δεν είναι πλέον μεγάλο κόμμα.

Πολλοί είδαν στη δήλωση αυτή ένα «χτύπημα κάτω από τη μέση» για τα σχέδια ανασυγκρότησης της Κεντροδεξιάς, με όρους που δεν βρίσκουν σύμφωνη τη βουλευτή του κόμματος.

ΔΕΞΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Άλλωστε, πυρήνας κομματικών επιτελών ήδη κάνει λόγο για τη δημιουργία μιας «δεξιάς παράταξης, που δεν θα ντρέπεται για το προφίλ της και δεν θα επιτρέψει στον Τ. Μπαλτάκο ή άλλους να εμφανιστούν ως “αυθεντικοί” εκφραστές της Δεξιάς». Παράλληλα, ο Μ. Βορίδης απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, στην Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου έκανε λόγο γι' αυτούς που «επαναλαμβάνουν τα λάθη τους». Ωστόσο, μια εκλογική επιτυχία ή «ισοπαλία» έστω, είναι φανερό ότι θα θέσει το πλαίσιο της συζήτησης αυτής.

Νίκη -ή ακριβέστερα «μη ήττα»- της ΝΔ στις ευρωεκλογές, θα σημάνει επίσης παράταση ζωής για την κυβέρνηση, με ανοιχτό το σενάριο ριζικού ανασχηματισμού και πιθανή αλλαγή του υπουργού Οικονομικών.

Αντίθετα, μια ήττα με καθαρή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, θα φέρει πιο κοντά στην ημερήσια διάταξη το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πλήρης εξάρτηση από το αποτέλεσμα

Αντιστρόφως ανάλογη, αλλά πλήρως εξαρτημένη από το αποτέλεσμα θα είναι και η μετεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να επουλώσει τις πληγές του ιδιαίτερα με την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου αλλά και τα ήξεις αφήξεις για το ευρώ.

Μια νίκη με διαφορά άνω των τριών-τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ θα οδηγήσει -κατά τον Γ. Σταθάκη- σε εθνικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει «ως η καλύτερη κυβέρνηση της χώρας από τη δικτατορία και μετά».

Στις πέντε μονάδες διαφορά θεωρεί ο Π. Λαφαζάνης τον πήχυ για νέες εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση βεβαίως, ο ρόλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εμφανώς ενισχυμένος. Τι θα συμβεί όμως εάν η διαφορά είναι μικρή ή εάν δεν διασφαλιστεί η πρωτιά στην ευρωκάλπη; Τότε, όπως τονίζει ο Μ. Γλέζος, πρέπει να δει ο ΣΥΡΙΖΑ τι δεν έκανε καλά για να πείσει τους πολίτες. Αυτό όμως μοιάζει ειδυλλιακό, καθώς η ανακωχή μέχρι τις εκλογές είναι εύθραυστη ανάμεσα στις βασικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κρίση στις σχέσεις του πρόεδρου με την Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη, το αίτημα σε εκκρεμότητα του Δημ. Παπαδημούλη για να μπει επιτέλους τάξη στο κόμμα, η κριτική των ΠΑΣΟΚογενών θα λάβουν εκρηκτικές εσωκομματικές διαστάσεις, την ώρα που το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών θα αποδυναμώνεται.

Αγωνία στα μικρότερα κόμματα

ΠΑΣΟΚ
Η λογική του «κορόνα-γράμματα» αγγίζει όμως και τα μικρότερα κόμματα. Το έχει επενδύσει τις ελπίδες του για ανάκαμψη στην «Ελιά»- όχι όμως και ο Γ. Παπανδρέου που, έτσι ή αλλιώς, το βράδυ των εκλογών είναι έτοιμος για... δράση κατά του Ευάγγ. Βενιζέλου, εφόσον τα ποσοστά είναι μονοψήφια. Η Κ. Μπατζελή δήλωσε ότι θα υπάρξει εσωκομματικό πρόβλημα εάν η «Ελιά» δεν περάσει τον πήχυ του 12%, του ποσοστού δηλαδή των εκλογών του Ιουνίου του 2012. «Εάν δεν σταθεί το ΠΑΣΟΚ με την “Ελιά”, υπάρχει σοβαρό θέμα» εκτίμησε ο Ευάγγ. Βενιζέλος στη διακαναλική του συνέντευξη, βάζοντας διλήμματα και για την κυβερνητική συνοχή από τους κραδασμούς στο ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ κινείται δημοσκοπικά κάτω από το 6,5% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και αναθεωρεί τους στόχους της. Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος πιστεύει πως πλέον επιτυχία για το κόμμα θα είναι η εκλογή ενός ευρωβουλευτή. Ούτε όμως και αυτό θα είναι αρκετό να εξουδετερώσει τις πολλές ενστάσεις κατά των επιλογών του Φ. Κουβέλη. Ακόμα και για τη συνύπαρξη την περασμένη Δευτέρα με τον Γ. Παπανδρέου, οι αντιδράσεις είναι έντονες, δεν εκδηλώνονται όμως στην τελική ευθεία προ των εκλογών. Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητη η δήλωση του Σπ. Λυκούδη ότι έμαθε για την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στην παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Κοππά από τις εφημερίδες...

«Ποτάμι»
Ακόμα και το νεότευκτο θα βρεθεί με διαφορετικά σενάρια πολιτικής παρουσίας μετεκλογικά, ανάλογα με τα ποσοστά που θα λάβει στην ευρωκάλπη. Ο υποψήφιος βουλευτής Κ. Αργυρός εκτιμά πως ένα ποσοστό πάνω ή γύρω στο 10% δίνει το δικαίωμα στο «Ποτάμι» να ελπίζει σε έναν αναβαθμισμένο ρόλο σχετικά με τη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς. Κάποιοι θεωρούν ότι με μια τέτοια επίδοση, το «Ποτάμι» θα «φλερτάρει» ακόμα και με κυβερνητικές συμπράξεις στο όχι μακρινό μέλλον. Ωστόσο, αν το ποσοστό είναι μονοψήφιο -και μάλιστα αρκετά κάτω του 10%- τότε οι πρωτοβουλίες για το «Ποτάμι» θα είναι περιορισμένες. Ας μην ξεχνάμε ότι μετεκλογικά η επίδοση θα παίξει ρόλο και στον τρόπο συγκρότησης των κομματικών οργάνων, που αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτα.

ΑΝΕΛ
Οι ΑΝΕΛ, που βλέπουν δημοσκοπικά τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται, δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για εκπροσώπηση με έναν ευρωβουλευτή. Μια κακή επίδοση μπορεί να διχοτομήσει το κόμμα, με ορισμένους βουλευτές ήδη να «φλερτάρουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους άλλους να καλοβλέπουν την επιστροφή τους στη ΝΔ. Από χαμηλά ποσοστά προέρχονται και η «Δράση» με τη «Δημιουργία Ξανά», που συνασπίστηκαν στο συνδυασμό «Γέφυρες», προσδοκώντας μια έδρα στην Ευρωβουλή.

Όσο για τη «Χρυσή Αυγή» το σενάριο δεν είναι μόνο πολιτικό-κοινοβουλευτικό αλλά έχει και δικαστικές διαστάσεις, για το αν θα κατέβει με τη μορφή που τη βιώσαμε μέχρι σήμερα ή με την ταμπέλα της «Εθνικής Αυγής».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com