Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΙΓΜΟΙ


Δέκα φάουλ του ΣΥΡΙΖΑ




1 Το νέο Μνημόνιο

Για την Κουμουνδούρου αποτελεί πάγιο «επιχείρημα» ότι πίσω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο και το σενάριο του success story, υποκρύπτεται μία νέα συμφωνία με τους δανειστές, η οποία περιλαμβάνει ιδιαίτερα επαχθείς όρους. Στο πλαίσιο αυτό με συνεχείς παρεμβάσεις σκοπεύει να «αποκαλύψει» τα νέα επώδυνα μέτρα που έρχονται, με συνεχείς αναφορές σε δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό, νέες απολύσεις στο Δημόσιο και περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

2 Στο στόχαστρο η Νέα Δημοκρατία
Δέκα φάουλ του ΣΥΡΙΖΑ

Οι επιθέσεις στη Ν.Δ. και προσωπικά στον πρωθυπουργό ολοένα και αυξάνονται, ενώ ανεβαίνουν και οι τόνοι της πολιτικής σύγκρουσης. Στόχος είναι να επανέλθει στο προσκήνιο η υπόθεση Μπαλτάκου αλλά και να αναδειχθούν -σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- οι «κρυφές» σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τη Χρυσή Αυγή. Ο Αλ. Τσίπρας επιμένει να μιλά για «ακροδεξιά σέχτα του Μαξίμου», ενώ τη στρατηγική αυτή σκοπεύει να επεκτείνει και σε άλλα στελέχη της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να «ανεβάσει» το θέμα της συμμετοχής του Θ. Πλεύρη στο συνδυασμό του Άρη Σπηλιωτόπουλου για την Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι «συνιστά άλλο ένα δείγμα της ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ και της διολίσθησής της σε ακραίες θέσεις».

3 Ταύτιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Δέκα φάουλ του ΣΥΡΙΖΑ

Το τελευταίο που θα επιθυμούσε η Κουμουνδούρου θα ήταν μία ενδεχόμενη ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς με επίκεντρο την «Ελιά». Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνουν την ευκαιρία να υπερτονίσουν τα προβλήματα στις σχέσεις του Γ. Παπανδρέου με τον Ευάγγ. Βενιζέλο που τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί, ενώ ο κ. Τσίπρας φροντίζει με σκληρές επιθέσεις στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να «ταυτίσει» πλήρως το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική ή και τα λάθη της ΝΔ, προκειμένου να απομακρύνει από το εγχείρημα της «Ελιάς», όσο το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

4 Η στάση απέναντι στο «Ποτάμι»

Με καχυποψία και ειρωνικές αναφορές αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου τους νέους πολιτικούς σχηματισμούς -και κυρίως το «Ποτάμι»- καθώς με βάση και τα δημοσκοπικά ευρήματα εκτιμά ότι θα μπορούσε να «κόψει» ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους αρχικά χαμηλούς τόνους για το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη διαδέχθηκαν οι επιθέσεις σχετικά με την «προέλευσή» του και τα συμφέροντα που ενδεχομένως εξυπηρετεί. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά του Αλ. Τσίπρα, ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ «δεν προσφέρει την ασπίδα του life style και του ?ας το πάρει το Ποτάμι? στους αίτιους και στις αιτίες της καταστροφής».

5 Το εκλογικό αποτέλεσμα

Αν και η πρόσφατη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι και μία ψήφος διαφορά για εκείνον αποτελεί νίκη, ωστόσο για την Κουμουνδούρου ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα «αξιοποιηθεί» ως ευκαιρία προκειμένου να υποστηριχθεί ότι υπάρχει δυσαρμονία λαϊκής βούλησης και κυβερνητικής πλειοψηφίας. Για τον λόγο αυτό ο Αλ. Τσίπρας μιλά για τρεις κάλπες αλλά... ένα αποτέλεσμα.

6 Συνεργασίες

Οι μετεκλογικές συνεργασίες μπορεί να μη βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, αλλά δεν έχουν πάψει να απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο άλλωστε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει επαναφέρει τα «ανοίγματα» σε δυνάμεις της Αριστεράς, με χαρακτηριστικότερη την πρόσφατη αναφορά του στον Φ. Κουβέλη, τον οποίο κάλεσε να αποφασίσει «αν θα προσανατολιστεί σε ένα πολιτικό σύστημα που πνέει τα λοίσθια ή θα επιλέξει να ξαναγυρίσει στην κοίτη του και να συμβάλει σε μια προοπτική ιστορική, η Αριστερά να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης και να σταματήσει την καταστροφή της χώρας».

7 Το ευρωπαϊκό προφίλ

Στις αιτιάσεις των αντιπάλων για τη «θολή» στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ευρώπης και του ευρώ, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να απαντήσει με την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Ο Αλ. Τσίπρας επενδύει πολλά στις περιοδείες του ανά την Ευρώπη, ενώ αναφερόμενος στην «απήχηση» που έχει, δήλωνε χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς «ένας μύθος». Την ίδια ώρα, πάντως, η Κουμουνδούρου βρέθηκε σε μάλλον δυσχερή θέση όταν έπρεπε να δικαιολογήσει την απουσία του προέδρου της από το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν.

8 Αριστερή στροφή

Παρά τις προσπάθειες να εμφανιστεί ως σοβαρή δύναμη με ρεαλιστικό σχέδιο, αλλά και τις διαβεβαιώσεις για λύση μόνο εντός Ευρωζώνης, ο ΣΥΡΙΖΑ -υπό την πίεση και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης- αναγκάσθηκε εκ νέου σε... στροφή προς τα αριστερά. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθεί στην πρόσφατη ευρωδιακήρυξη το γνωστό παλιό σύνθημα «καμία θυσία για το ευρώ». Στη σύγχυση που προκαλούν οι αντιφατικές τοποθετήσεις πάντως, η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να έχει πειστική απάντηση, ενώ περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

9 Συντονισμός στελεχών

Οι αστοχίες και αντιφατικές δηλώσεις και η εσωκομματική γκρίνια είναι πλέον σύμφυτες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον δρόμο για τις κάλπες φαίνεται ότι έχει επιλεγεί η τακτική του να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, ενώ και ο Αλ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξη υπερασπίστηκε τον Π. Λαφαζάνη. Το όποιο «ξεκαθάρισμα» και «απόδοση ευθυνών» αποφασίστηκε να παραπεμφθούν για μετά τις εκλογές.

10 Επιθέσεις στα ΜΜΕ

Οι κακές... προθέσεις των ΜΜΕ που τον «πολεμούν» είναι το φάρμακο για κάθε αστοχία. Οι εντεινόμενες επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, και η ταύτισή τους με «συμφέροντα» που πολεμούν το κόμμα, φαίνεται ότι έχουν επιλεγεί ως «απάντηση» στο να καλυφθούν τα επικοινωνιακά - και όχι μόνο- λάθη της Κουμουνδούρου.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com