Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Φθηνότερα φάρμακα στους ασφαλισμένους

Νέα μέτρα για τα φάρμακα, που οδηγούν σε μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων αλλά και σε πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.




Επίσης, το υπουργείο Υγείας δίνει τη δυνατότητα -με υπουργική απόφαση- στους φαρμακοποιούς της γειτονιάς να διαθέτουν τα φάρμακα υψηλού κόστους, όπως γινόταν και στο παρελθόν.

Σήμερα, τα φάρμακα αυτά διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και η σχετική δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα γίνεται με κλιμακωτό ποσοστό κέρδους για τους φαρμακοποιούς, ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου. Μάλιστα, για τον έλεγχο της σχετικής δαπάνης ορίζεται μηνιαίο πλαφόν ανά φαρμακείο στα 20.000 ευρώ. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να διακόπτει τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων αν διαπιστώνει πρόβλημα στην κατανάλωση από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων (οι τιμές που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ), οι οποίες -τόνισε- οδηγούν σε μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Μέχρι τώρα η ασφαλιστική τιμή υπολογιζόταν με βάση τις τιμές του 4% των φαρμάκων μιας θεραπευτικής κατηγορίας. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού η ασφαλιστική τιμή θα υπολογίζεται από τον μέσο όρο των φαρμάκων που αποτελούν το 20% των πωλήσεων στην κατηγορία τους. Σύμφωνα με τον υπουργό, με το νέο σύστημα η διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής μειώνεται, οπότε μειώνεται και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη. Στόχος μας είναι ο ασφαλισμένος να βρίσκει φτηνότερα φάρμακα, και φυσικά γενόσημα με μηδενική συμμετοχή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας την πολύ χαμηλή κατανάλωση γενοσήμων που έχει η χώρα μας. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τον στόχο της κατανάλωσης γενοσήμων από το 20% στο 60%.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στο νέο δελτίο τιμών και στη θετική λίστα περιλαμβάνονται 300 νέα καινοτόμα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν σε δέκα χώρες της Ευρώπης. Εν τω μεταξύ, στη λειτουργία νέων θεραπευτικών μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, σε στρατιωτικά νοσοκομεία, προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση της υφυπουργού Υγείας, κ. Ζέττας Μακρή με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την οποία καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο της εγκατάστασης των θεραπευτικών μονάδων σε χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com