Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Στις ευρω-κάλπες το... μυστικό για πρόωρες εκλογές

Η αλήθεια είναι ότι πήρε αρκετό καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ να θέσει... τον πήχυ των ευρωεκλογών, αφού άλλοτε υποστήριζε ότι πρόκειται για δημοψήφισμα και άλλοτε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε ότι νίκη είναι ακόμη και αυτή, με μία ψήφο διαφοράς.




Λίγες ημέρες όμως πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη και με τα κομματικά επιτελεία να έχουν βάλει στο φουλ τις «μηχανές» με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, η Κουμουνδούρου φαίνεται ότι ξεκαθάρισε το «ύψος» των προσδοκιών της μιλώντας πλέον όχι γενικώς για «δημοψηφισματικό» χαρακτήρα των εκλογών, αλλά καθιστώντας σαφές σε όλους τους τόνους την πρόθεσή της να θέσει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, σε περίπτωση που τα ποσοστά της είναι μικρότερα από εκείνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι ευρωεκλογές θα μας αναδείξουν πρώτο κόμμα, θα επιβεβαιώσουν δηλαδή τη δυσαρμονία ανάμεσα στη θέληση του λαού και τις επιλογές της κυβέρνησης», δηλώνει τις τελευταίες μέρες ο Αλ. Τσίπρας, θέτοντας με αυτό τον τρόπο επιτακτικό το δίλημμα της ευρωκάλπης στους πολίτες «στις 25 του Μάη ψηφίζουμε για να φύγουν».
Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι έχοντας θέσει πλέον ψηλά τον πήχυ, μια μεγάλη αποχή στις εκλογές θα ερμηνευτεί άμεσα ως αποδοκιμασία του ίδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπο
Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι έχοντας θέσει πλέον ψηλά τον πήχυ, μια μεγάλη αποχή στις εκλογές θα ερμηνευτεί άμεσα ως αποδοκιμασία του ίδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Αν και αποτελεί ειλημμένη απόφαση για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, να τεθεί θέμα εκλογών σε περίπτωση ισχυρής επικράτησης στις ευρωκάλπες, ωστόσο εκείνο που παραμένει αδιευκρίνιστο -και ίσως και γραμμή «ασφαλείας» της Κουμουνδούρου- είναι το ποιο ακριβώς θα είναι εκείνο το αποτέλεσμα που θα κινήσει πολιτικές εξελίξεις. Είναι ενδεικτικό ότι την αρχική δήλωση του Γ. Σταθάκη ότι θέμα εθνικών εκλογών θα τεθεί μόνο κατά την περίπτωση που τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσουν το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διαδέχθηκε λίγες ώρες αργότερα τοποθέτηση του Ν. Βούτση στην οποία δεν έθετε ως προϋπόθεση την άθροιση των ποσοστών των κομμάτων της συγκυβέρνησης και ξεκαθάριζε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, θα έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις και εκλογές μέχρι τέλος Ιουνίου. Αν η διαφορά είναι μικρότερη, θα δοθεί ένας μικρός χρόνος παράτασης, όμως και πάλι θα θέσουμε θέμα εκλογών». Πάντως ο Αλ. Τσίπρας σε χθεσινή συνέντευξη στο The toc.gr απέφυγε να προσδιορίσει ποια είναι η ικανή διαφορά για να ζητήσει πρόωρες εκλογές, αν και εκτίμησε ότι αυτές θα γίνου εντός του έτους

Μάλιστα στην προσπάθεια ανάδειξης του θέματος της διατάραξης της κυβερνητικής σταθερότητας, η Κουμουνδούρου έσπευσε να αξιοποιήσει και το δίλημμα που ετέθη από τον Ευάγγ. Βενιζέλο περί παραμονής του ή μη στην κυβέρνηση, αναλόγως του αποτελέσματος των εκλογών.

Ο «αδύναμος κρίκος»
Θεωρώντας αφενός το ΠΑΣΟΚ ως τον «αδύναμο κρίκο» και αφετέρου εκμεταλλευόμενοι τους κραδασμούς που αυτό το δίλημμα μπορεί να προκαλέσει στο κυβερνητικό μέτωπο, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ «διέκριναν» μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποδομήσουν την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού περί ψήφου σταθερότητας. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας έφθασε στο σημείο να «συμφωνεί» με το δίλημμα Βενιζέλου και να «επαυξάνει!» -όπως χαρακτηριστικά είπε - σπεύδοντας να μιλήσει για «μία κυβέρνηση που διατρέχεται από εμφύλιους μεταξύ των κομμάτων που τη στηρίζουν». Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρχει μία πιθανότητα ισχυρού κλονισμού του κυβερνητικού μετώπου, αυτή θα προέλθει από μία εκλογική πανωλεθρία της «Ελιάς» και στο πλαίσιο αυτό οι σκληρές επιθέσεις στον Ευάγγ. Βενιζέλο όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά και θα ενταθούν στον δρόμο προς τις κάλπες. Άλ λωστε και ο χαρακτηρισμός του κ. Βενιζέλου ως «κομπάρσου, ακόμα και στην κατάπτωση» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τυχαίος, αφού εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν από τις κάλπες.

Σημαντικός αντίπαλος η «χαλαρή ψήφος»

Ως σημαντικότερο «αντίπαλό» της στις εκλογές, η Κουμουνδούρου θεωρεί την αποχή, αλλά και τη «χαλαρή» ψήφο. Τα υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου - που με δεδομένες τις μικρές διαφορές ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις - είναι ικανά όχι μόνο να κρίνουν, αλλά και να ανατρέψουν πλήρως το όποιο αποτέλεσμα, προβληματίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητώντας αρκετά συχνά τα ευρήματα των εταιρειών μετρήσεων, υποστηρίζουν πως ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων αρνείται να απαντήσει, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι αυτό το «βουβό» κομμάτι της κοινωνίας είναι εκείνο που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης και αν αποφασίσει να ψηφίσει, θα κινηθεί σίγουρα προς την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς του κόμματος σε κάθε δήλωση και τοποθέτηση το τελευταίο διάστημα, προσπαθούν να επισημάνουν στους ψηφοφόρους τη σημασία των εκλογών, συνδέοντας πλήρως το αποτέλεσμά τους με την απαρχή του τερματισμού της παρούσας πολιτικής και των μνημονίων. Η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι οι ευρωεκλογές «θα σημάνουν το τέλος της κυβέρνησης. Δεν είναι χαλαρό πανηγύρι όπως τις παρουσίαζαν μέχρι χθες, αλλά αποφασιστική μάχη», είναι χαρακτηριστική αυτής της στρατηγικής.

Εξίσου ενδεικτική είναι όμως και η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να πάρει επάνω του το «παιχνίδι» των εκλογών με συνεχείς περιοδείες, ομιλίες και εμφανίσεις σε όλη τη χώρα, προκειμένου να καταδείξει τη σημασία του διακυβεύματος της κάλπης και να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι έχοντας θέσει πλέον ψηλά τον πήχυ, μια μεγάλη αποχή στις εκλογές θα ερμηνευτεί άμεσα ως αποδοκιμασία του ίδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού θα δείξει στην πράξη ότι η επιχειρηματολογία του δεν καταφέρνει να περάσει στην πλατιά μάζα του εκλογικού σώματος.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com