Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ρυθμίσεις και «κούρεμα» στα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων

Πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερο συντονισμό είναι αποφασισμένες να κινηθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναφορικά με τον διακανονισμό των εταιρικών δανείων, ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες επιχειρήσεις.




Όπως δήλωσαν τραπεζικά στελέχη από το βήμα του 13ου συνεδρίου της KPMG το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί επανειλημμένως στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να συντονίσουν καλύτερα τα βήματά τους και αποκάλυψαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν μια νέα συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν και ανώτερα τραπεζικά στελέχη, για να συζητήσουν την πορεία των αναδιαρθρώσεων.

Όπως είπαν, το θέμα απασχολεί πολύ έντονα όλους, καθώς το ύψος των «κόκκινων» δανείων έχει φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 81 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί με το 30% του ελληνικού ΑΕΠ. Η διαχείρισή τους είναι κρίσιμης σημασίας για την ελληνική οικονομία, καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα και ποιες επιχειρήσεις θα «σύρουν το κάρο» της ανάπτυξης.

Υπουργείο Ανάπτυξης
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η κινητικότητα που παρατηρείται στον τομέα αυτό δεν είναι άσχετη με τις πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος ανέφερε ότι προωθείται σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, έτσι ώστε έως τον Σεπτέμβριο να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες για να διοχετευθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. «Δεν θέλω να χρησιμοποιώ τη λέξη κούρεμα», δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγων του υπουργείου, «αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες γνωρίζουν ότι ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ.

Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι όσες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες, θα κλείσουν, όμως εκείνες που έχουν θετικά EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) και προοπτικές, με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να προχωρήσουν. Μόνον έτσι θα βοηθήσουμε όσο ταχύτερα γίνεται τις εταιρείες που μπορούν να επιβιώσουν, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ξανά προς όφελος όλων, και της οικονομίας και των τραπεζών, δήλωσε, τονίζοντας ότι δεν μπορούν οι τράπεζες να διαθέτουν παρκαρισμένα 30 δισ. ευρώ και τουλάχιστον ένα μέρος αυτών να μην μπορεί να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις εκείνες που αν μειωθεί το χρέος τους θα επιβιώσουν.

Βέβαια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank) έχουν δημιουργήσει εδώ και μερικούς μήνες ειδικά τμήματα για τη ρύθμιση δανείων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξυπηρέτησης, ενώ όπως είπε ο διευθυντής Corporate & Shipping Recovery της τράπεζας Γ. Παπαϊωάννου, απευθύνθηκε σε εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού, προκειμένου να την συμβουλέψει στην οργάνωση του συγκεκριμένου τμήματος.

Βιώσιμη λύση
Ήδη, εδώ και πολλούς μήνες τα πιστωτικά ιδρύματα είναι σε συζητήσεις με τους επιχειρηματίες που έχουν δυσκολίες στην εκπρόθεσμη καταβολή των δόσεων και εξετάζουν από κοινού διάφορους τρόπους που θα μπορούσαν να καταστούν βιώσιμοι. «Μαζί με τον πελάτη προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση ώστε να μπορέσε να σταθεί στα πόδια του και να αναπτυχθεί σε βάθος χρόνου», λέει ο Λευτέρης Οικονομίδης, επικεφαλής του τομέα απαιτήσεων ειδικού χειρισμού της Eurobank, προσθέτοντας πως ανάμεσα στα μέτρα που προκρίνονται είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων αλλά και η παροχή μιας περίοδου χάριτος. Στο τραπέζι επίσης πέφτει και η κεφαλαιοποίηση των χρεών, η οποία έχει μεγαλύτερη δυσκολία καθώς και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Ανταγωνισμός
Το τελευταίο, όπως λέει ο διευθυντής της διεύθυνσης καθυστερήσεων Wholesale Banking της Alpha Bank, Θοδωρής Αθανασόπουλος αποτελεί ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων καθώς είναι πολύ δύσκολο να πεισθούν οι βασικοί μέτοχοι, ακόμη και όταν πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που δεν ανήκουν στον βασικό «πυρήνα» της επιχειρήσης.

Εξίσου δύσκολο σύμφωνα με τους τραπεζίτες, είναι να αντιληφθούν οι επιχειρηματίες ότι δεν μπορούν πλέον να βοηθήσουν την εταιρεία τους, και πως πρέπει αφήσουν τον δρόμο στους ειδικούς να υλοποιούσαν τα πλάνα τους. «Στόχος είναι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να μπορουν να σταθούν όρθιες με τις δικές τους δυνάμεις και να αναπτυχθούν», σημειώνει ο κ. Αθανασόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι τράπεζες να αναγνωρίσουν έστω και κάποιες μικρές ζημίες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι η ρύθμιση που θα αποφασισθεί δεν θα πρέπει να θίγει τον ανταγωνισμό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ευνοηθεί σε βάρος των υπόλοιπων παικτών του κλάδου τους.

Διάσωση των περισσοτέρων
Η γενικότερη στρατηγική, όλης αυτής της προσπάθειας που είναι σε εξέλιξη, είναι να καταστούν βιώσιμες όσο το δυνατόν περισσοτερες επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικών πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης της Εθνικής Τράπεζας, Πέτρος Φουρτούνης, δυστυχώς κάποιες από τις εταιρείες θα αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν, ειδικά σε κλάδους που έχουν «χάσει» πάνω από το 60%-70% της αξίας τους. «Το σημερινό ΑΕΠ αλλά και τα επίπεδα της ζήτησης, δεν μπορούν να ?σηκώσουν'' όλες τις εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο πως βλέπουμε να κλείνουν τόσα εργοστάσια», σημείωσε χαρακτηριστικά. Διαβεβαίωσε πάντως ότι θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια να εξυγιανθούν, καθώς όπως είπε «είναι βαριά η κληρονομιά που έχουν αναλάβει».

Ανάμεσα στα στοιχεία που θα μετρήσουν για την υπαγωγή σε ρύθμιση, εκτός από την εικόνα του ισολογισμού είναι οι προοπτικές, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε ένα αξιόπιστο business plan. «Η εταιρεία που δεν μπορεί να σχεδιάσει μπροστά είναι μια εταιρεία που δεν μπορεί να ζήσει». Εξίσου κρίσιμο σημείο θεωρείται η εισροή νέων κεφαλαίων και ποιος θα τα βάλει. Όπως εξηγούν τα τραπεζικά στελέχη, οι εταιρείες που χρήζουν κεφαλαιοποίησης στην ελληνική αγορά είναι λίγες, και επιπλέον οι τράπεζες να κεφαλαιοποιήσουν χιλιάδες. Όλοι πάντως, συμφωνούν πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και προβλέπουν πως το 2015 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αναδιαρθρώσεων.

Νέες δανειοδοτήσεις
Ρευστότητα μετά τα stress tests

Σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βλέπουν τραπεζικά στελέχη.

Όπως χαρακτηριστικά λένε, η ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου γύρω των stress tests από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε νέες δανειοδοτήσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην αναζωπύρωση της κατανάλωσης. Η αρχή εκτιμούν θα γίνει από τα δάνεια προς τις δυναμικές επιχειρήσεις, μετά θα ακολουθήσουν οι μεσαίες εταιρείες και τελευταίο, το κομμάτι των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com