Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Σε ηλεκτρονικό «δίχτυ» οι πολυ-απασχολούμενοι

Κοινό ηλεκτρονικό «δίχτυ» για τον εντοπισμό, με on line διασταυρώσεις, όσων αυτοαπασχολούμενων - παράλληλα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ δεν συμπληρώνουν ως μισθωτοί 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα, δημιουργούν οι διοικήσεις των δύο Ταμείων.




Η σύμπραξη, την οποία ζήτησε από τον διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο η διοικητής του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου, προωθείται με διαδικασίες «εξπρές», έτσι ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη και χωρίς... κενά, ο νέος νόμος 4254/14 που επιβάλλει την υποχρεωτική ασφάλιση στο Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών όσων νέων (για πρώτη φορά από την 1/1/93) ασφαλίζονται παράλληλα ως μισθωτοί στο ΙΚΑ και δεν συμπληρώνουν 25ημέρες ασφάλισης.

Ο έλεγχος των ημερομισθίων για την ένταξη στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ θα γίνεται ηλεκτρονικά, με βάση τα πραγματικά δεδομένα (σύμφωνα με τις υποβαλλόμενες από τους εργοδότες Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις) και δεν θα επαφίεται στην «καλή θέληση» των ασφαλισμένων. Για την πιστοποίηση του αριθμού των ημερομισθίων δεν υπήρχε, έως και σήμερα, καμία πρόβλεψη για την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο Ταμείων και, όπως εξηγούν στην «Ημερησία» στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, η υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των ασφαλισμένων δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει ούτε την άμεση ούτε και την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου 4254/2014 (που ρυθμίζει την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ ή στο ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ των νεοασφαλισμένων από 1-1-93 σε περίπτωση πολυαπασχόλησης). Και κατ' επέκταση ούτε τα αναμενόμενα «έξτρα» έσοδα υπέρ του ΟΑΕΕ.

Δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα έχουν οι νέοι ασφαλισμένοι μόνο εφόσον συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και για όλο το χρονικό διάστημα της παράλληλης απασχόλησής τους. Εάν κατά τη διάρκεια της παράλληλης απασχόλησης ο χρόνος ασφάλισής τους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ υπολείπεται των 25 ημερών, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης. Εάν ο πολυαπασχολούμενος επιλέξει ως υποχρεωτικό ταμείο ασφάλισης το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και αλλάξει εργοδότη, δηλαδή εάν απολυθεί από την επιχείρηση που απασχολείται και προσληφθεί από άλλη επιχείρηση, εφόσον μεσολαβεί κενό χρονικό διάστημα, από την απόλυση και μέχρι την επαναπρόσληψη, ενός ή περισσοτέρων μηνών, ακόμη και κενό διάστημα ημερών στον ίδιο μήνα υποβάλλει δήλωση επιλογής φορέα εκ νέου εντός εξαμήνου.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com