Αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου, που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποτελούν τα αρωματικά-αρτυματικά-φαρμακευτικά φυτά, καθώς υπηρετούν πιστά το τρίπτυχο: ποιότητα, εξωστρέφεια και βιωσιμότητα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, αφού σημείωσε ότι για χρόνια ο τομέας αυτός παρέμενε αναξιοποίητος, υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι μια από τις πλέον πλούσιες στη λεκάνη της Μεσογείου σε βιοποικιλότητα των σημαντικών αυτών καλλιεργειών.
«Εμείς γνωρίζουμε το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα που διαθέτει ο τόπος μας και γι' αυτό από την πρώτη στιγμή καταβάλλαμε προσπάθειες να υποστηρίξουμε τις καλλιέργειες αυτές» τόνισε. «Η στροφή» πρόσθεσε «προς την αξιοποίηση των φυσικών προϊόντων που παράγει η ελληνική γη με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της, σηματοδοτεί την απομάκρυνση του κόσμου από ένα χημικά καθοριζόμενο μοντέλο, προς ένα περισσότερο βιολογικά φιλικό και αειφόρο, συνυφασμένο με φυσικές παραγωγικές διαδικασίες, αλλά και τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας».
Τα αρωματικά, αρτυματικά και φαρμακευτικά φυτά κατείχαν ανέκαθεν εξέχουσα θέση στους πολιτισμούς όλων των λαών και όλων των εποχών. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τα αιθέρια έλαια για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως φανερώνουν σχετικές καταγραφές που βρίσκονται σε παπύρους της εποχής των Φαραώ. Οι γνώσεις αυτές πέρασαν αργότερα σε επόμενους πολιτισμούς των Ρωμαίων και των Ελλήνων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πληθώρα των φυτών αυτών ως αρτύματα-καρυκεύματα. Οι Κινέζοι είναι, επίσης, γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν τα φυτά αυτά για θεραπευτικούς σκοπούς.
Πολλά από τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται για την απομόνωση δραστικών ουσιών από τα αιθέρια έλαιά τους, τόσο στη φαρμακοβιομηχανία όσο και στη βιομηχανία των καλλυντικών (cosmetics), αλλά και ως αποξηραμένα (δρόγες - καρυκεύματα). Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χώρα μας, λόγω των γεωμορφολογικών και βιοκλιματικών συνθηκών της, συνιστά ιδανικό τόπο για την ανάπτυξή τους με μια μοναδική βιοποικιλότητα που ξεπερνά τα 250 είδη αυτοφυών ειδών. Σημαντικά για τον ελληνικό χώρο θεωρούνται πολλά είδη όπως: Βασιλικός, Γλυκάνισος, Δίκταμος, Κρόκος, Μάραθος, Μέντα, Ρίγανη, Τσάι του βουνού κ.α.
Αναγνωρίζοντας τη δυναμική του κλάδου, το υπουργείο, όπως αναφέρει ο κ. Τσαυτάρης, εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης, τόσο του πρωτογενούς, όσο και του δευτερογενούς (μεταποιητικού) τομέα των αρωματικών-αρτυματικών-φαρμακευτικών φυτών, μέσω της υπαγωγής τους σε όλα τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, τυποποίηση, συσκευασία κλπ), αλλά και του αναπτυξιακού νόμου.
Στις προσπάθειες αυτές, ιδιαίτερη σημασία κατέχει η υλοποίηση δράσεων τεχνογνωσίας-εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Μακεδονίας-Θράκης έχει εγκαταστήσει πιλοτικούς-πειραματικούς αγρούς υπό την συστηματική του επίβλεψη.
Επιπλέον, την τελευταία περίοδο συστάθηκαν ομάδες εργασίας από το υπουργείο με αντικείμενο την προαγωγή του κλάδου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων της αγοράς και της μεταποίησης. Ήδη, δε, έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες για την αγορά των εν λόγω καλλιεργειών με τη βοήθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου. Καθοριστική εξέλιξη για τον κλάδο αποτελεί και η επικείμενη σύνταξη από το υπουργείο του τεχνικού κανονισμού για ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό αρωματικών-αρτυματικών-φαρμακευτικών φυτών.
Η πολυδιάστατη σημασία της καλλιέργειας των αρωματικών-αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών θα αποτελέσει το αντικείμενο διημερίδας που οργανώνει το υπουργείο και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο αύριο και μεθαύριο στο Βοτανικό.